Не един месец, а една година преди въвеждането на единната валута в магазините могат бъдат въведени две цени - левова и еврова. Властите могат да направят такава промяна, макар че Европейската централна банка по принцип е против такива промени, обясни в ефира на БТВ финансистът Любомир Дацов. Той допълни, че по този начин приемането на еврото ще бъде естествен процес без психологически натиск. По думите му за по-лесната адаптация ще допринесе и възможността да плащаме данъците си в евро още преди 2024 г.

На 1 януари 2024 г., без преходен период, България ще въведе еврото. Това предвижда проект на Национален план за въвеждане на еврото, оповести в сряда Българската народна банка.

На въпрос, свързан с опасенията за ръст в цените, Дацов обясни, че няма никаква причина след въвеждането на еврото да не можем да си купим с 500 евро, това което сме купували преди с 1000 лева. 

"За това, че заплатата ни е сменена от лева в евро може да има отклонение в третия или четвъртия знак, както и в самите цени. Тук говорим за под 1% заради закръгляването", допълни финансистът. 

По думите му еврото предполага по-бързо икономическо развитие, тъй като само по себе си то създава възможност за интеграция и подобряване на условията за търговия. 

Според съобщението на БНБ датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.