Куба обяви, че ще започне от днес да изкупува долари и други конвертируеми валути на цена пет пъти над текущия курс в опит да подбие черния валутен пазар и да привлече средствата, съобщи Ройтерс.

Президентът на централната банка Марта Уилсън Гонзалес, която се появи по държавната телевизия в сряда вечерта, каза, че държавната банкова система е определила нов курс от 120 песо за долар, в сравнение с официалния фиксиран курс от 24 песо и 115 песо на черния пазар, както съобщи независимото онлайн издание за новини El Toque tracker, най-гледаният в управляваната от комунизма страна.

Гонзалес каза също така, че новият курс ще бъде плаващ и няма да се прилага за повечето дейности на доминираната от държавата икономика, която все още ще работи при фиксирания такъв повече от 18 месеца.

Куба спря да приема долари през 2020 г., позовавайки се на санкциите на САЩ, и скоро след това спря да продава конвертируема валута срещу песо на гражданите, заявявайки, че просто няма пари в брой.

Министърът на икономиката Алехандро Гил, който се появи на брифинга с президента на централната банка в сряда, изрази надежда  близко бъдеще да бъде възобновен обменът на валута, но първата стъпка ще бъде овладяването на черния пазар.

"Днес има много чуждестранна валута, която влиза в страната, която националната финансова система не може да улови", каза той.

Ударена от нови сурови санкции на САЩ, пандемията и настоящите високи международни цени на стоките и доставките, почти фалиралата, зависима от вноса икономика нарасна с 1,3% миналата година след спад от 10,9% през 2020 г. Министър Гил каза, че постепенното, макар и бавно възстановяване, продължава, без да представя статистически данни.

Недостигът на храна, лекарства, гориво и сега електричество, доведе до протести през последните месеци.

Павел Видал, бивш икономист от кубинската централна банка, който преподава в колумбийския Pontificia Universidad Javeriana Cali, каза, че валутната мярка е заради оплакванията на туристи, които обменят пари по фиксирания държавен курс в хотелите и след това, на улицата, откриват, че всичко е обвързано с черния курс.

Видал каза също така, че мярката ще бъде от полза за "частния сектор, който често получава чуждестранна валута от туристите и че банките отново ще приемат и обменят долари на 120, което отключва една от основните пречки, които паричните преводи са имали, тъй като те са носили 24 песо".