Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард призова днес търговията с биткойни да бъде регулирана в световен мащаб, предаде Ройтерс. По думите й дигиталната валута е била използвана за пране на пари, както и за други нелегални дейности.

Биткойнът е високо спекулативен актив, който бе в основата на "странен бизнес" и на някои напълно осъдителни дейности по пране на пари, заяви Лагард, цитирана от БТА.

Шефката на ЕЦБ не предостави конкретни примери за случаи на пране на пари, но съобщи, че знае за криминални разследвания за нелегална дейност.

Биткойнът завладява все по-големи територии през последните години и в момента се купува от обикновени хора, инвестиционни фондове и дори от големи корпорации. Има и случаи, когато се теглят заеми, за да си купуват повече биткойни, чиято стойност нарасна почти десетократно от миналия март насам.

До голяма степен анонимният характер на биткойна обаче засили опасенията, че може да бъде използван за пране на пари и други нелегални дейности.

Трябва да има регулация, която да бъде одобрена и да се прилага на световно равнище, тъй като, ако има някаква вратичка за заобикаляне на правилата, то тя ще бъде използвана, добави Лагард.