Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че адвокатската кантора "Уилмър Хейл", автор на независимия доклад за евентуалната й роля в скандала с подправяне на данни за Китай по времето, когато е била в Световната банка, е описала погрешно действията й.

В изявление пред изпълнителния съвет на фонда в сряда Георгиева заяви също, че от фирмата са я уверили, че участието й в разследването е конфиденциално.

Тя отново категорично отрече обвиненията от доклада на външно разследване, че е прилагала "неоправдан натиск" върху служителите на Световната банка, за да повишат позицията на Китай в класацията "Да правиш бизнес".

Адвокатската кантора "Уилмър Хейл", която направи тези твърдения, казва, че това е станало в момент, когато банката е търсила подкрепата на Пекин за увеличаване на капитала си.

"Идеята, че след близо 20 години в Световната банка изведнъж съм започнала да оказвам неуместен натиск върху служителите на банката, за да променят информация в доклад, е възмутителна и невярна", каза вчера Георгиева пред управителния съвет на МВФ.

По-рано изпълнителният съвет на Международният валутен фонд обяви, че е провел среща с Кристалина Георгиева. В кратко изказване говорителят на фонда заяви, че бордът продължава да бъде поддръжник на "пълно, обективно и своевременно" разглеждане на случая, затова се очаква да се събере отново в скоро време за ново обсъждане. Според агенция Ройтерс това ще стане в петък.

Съветът бърза да приключи проверката за тези твърдения преди годишните срещи на МВФ и СБ, които започват идната седмица.

Досега най-влиятелните правителства-членки на фонда, включително най-големият акционер в САЩ, се въздържаха от публични коментари в хода на процеса на преразглеждане. Източници, запознати с обсъжданията на борда, заявиха, че Георгиева е получила подкрепа от европейски, близкоизточни и африкански страни, докато САЩ останаха по-сдържани.

От авдокатската кантора "Уилмър Хейл" няма незабавен коментар.

"Независимо дали шефката на МВФ Кристалина Георгиева е виновна за промените в информационния масив на СБ през 2017 година, които облагодетелстваха Китай, скандалът увреди научната репутация на двете институции, на бивши техни служители, на държавни чиновници и на външни експерти. Щетите, нанесени от скандала, който принуди СБ да анулира доклада, навярно трудно ще се компенсират. Скандалът повдига и въпроса дали влиятелната изследователска дейност на тези институции не се намира под влиянието на техните акционери. Георгиева категорично отхвърля обвиненията, отправени срещу нея в една експертиза, поръчана от СБ на външни специалисти", отбелязва обширен анализ на агенция "Ройтерс"