През февруари банковите кредити за нефинансовите компании в еврозоната нараснаха с 3.7% на годишна база, след повишение с 3.4% през януари, показват данни на Европейската централна банка, цитирани от "Ройтерс". Междувременно банковите заеми за домакинствата нараснаха с 3.3% през февруари, след два поредни месеца на растеж с 3.2%. 

Политиката на "евтини пари" на ЕЦБ посредством програмата за покупки на еврооблигации за общо 2.6 трлн. евро се отрази позитивно на банковото кредитиране на бизнеса и на крайните потребители.

Припомняме, че на последното си за 2018 година заседание ЕЦБ сложи край на програмата за "количествени улеснения", което може да се отрази негативно на данните за банковото кредитиране в началото на 2019 година.

Коментирайки бъдещата си лихвена политика, ЕЦБ заяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "до най-малко през лятото на 2019 година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Растежът на паричната маса в еврозоната също се подобри през втория месец на годината, като това е индикатор, който често предвещава бъдещата кредитна активност.

Паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна през февруари с 4.3% след повишение с 3.8% през януари, докато на тримесечна осреднена база (за периода декември - февруари) паричната маса се повиши с 4.1%, след растеж с 3.9% през трите месеца до края на януари. Въпреки това растежът на паричната маса остава за тринадесети пореден месец под важното целево ниво на ЕЦБ за повишение с 4.5%, отговарящо на мандата на централната банка за ценова стабилност в рамките на еврозоната.

 

Наскоро ЕЦБ предприе нови мерки, в подкрепа на банковото кредитиране на бизнес в еврозоната, като обяви, че от септември ще стартира трета програма за дългосрочно "по-евтино" финансиране на търговските банки в еврозоната, известно като TLRTO III