Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще изслушат днес (по план от 14:15 часа) двамата кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ).

По хронологичен ред входираните кандидатури бяха: на д-р Любомир Христов, предложена от ПП "Възраждане" (внесена на 28 юни т.г.), на настоящия гуверньор Димитър Радев, предложена от ГЕРБ-СДС (5 юли), и на в, който бе издигнат от "БСП за България" (7 юли).

Малко преди 11:00 часа обаче "БСП за България" оттегли кандидата си за управител на БНБ Николай Каварджиклиев. "Не желаем да участваме в предварително нареден мач", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че оттеглянето е по желание на Каварджиклиев и от парламентарната група ще уважат това.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов представи д-р Любомир Христов като експерт с над 30 години опит в сферата на финансите, икономиката и банковото дело. Професионалният му опит започва през 1980 г. като главен асистент в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). От 1991 г до 1994 г. е главен икономист и член на УС на БНБ. От 1995 г. е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, а от 2007-2008 г. е изпълнителен директор на Централния депозитар в България. През 2008 г. става член на експертна група по финансово образование към Европейската комисия, като през 2011 г. е член на банковата консултативна група към европейския банков орган. От 2014 г. досега е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към Европейския орган по ценни книжа и пазари (ESMA).

Димитър Радев бе избран на поста управител на БНБ от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, смятано от 15 юли 2015 г. Мандатът му изтече преди две години, но Народното събрание не успя да избере негов приемник. Радев завършва магистърска степен по икономика, специалност "Финанси и кредит" в УНСС през 1980 г., а през 1994 специализира в Университет Джорджтаун, Институт по външни отношения, Вашингтон. От 1980 до 1992 г. заема различни експертни длъжности и е началник на управление в Министерство на финансите, Министерски съвет и Министерство на икономиката и планирането. Между 1992 и 2001 г. Радев е заместник-министър на финансите в шест поредни правителства. През следващите две години е помощник на изпълнителния директор на Международния валутен фонд (МВФ), от 2003 до 2006 г. е съветник по оказване на експертна помощ в сферата на публичните финанси в МВФ, сочи справка от страницата на БНБ. От 2006 до 2015 г. е старши икономист/ръководител на мисии за техническо съдействие в управлението на публичните финанси в Департамента по фискални въпроси, МВФ.

Николай Каварджиклие има богат опит в управлението на банки, включително европейски и големи финансови институции. Професионалната му кариера започва през 1993 г. в "Банка ДСК" АД като банков експерт. От 1997 г. до 1998 г. е регионален директор на "Банка ДСК" АД. В периода януари 1999 г. до октомври 2000 г. е изпълнителен директор и член на Управителния съвет (УС) в "ДСК Банк". Освен това е бил член и на УС на "Булстрад ДСК-Живот" АД. След това е бил директор "Банкиране на дребно" в "КБ Хеброс" АД (октомври 2000 г. - септември 2001 г.) и изпълнителен директор и член на УС на "КБ Биохим" АД.

В сряда съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков заяви, че групата ще подкрепи кандидатурата на сегашния управител на Централната банка Димитър Радев за нов мандат. Той обяви това пред журналисти, след проведен разговор на депутати от групата с кандидата на ГЕРБ-СДС за ръководител на БНБ.

В четвъртък Радев беше изслиушан в Комисията по въпросите на ЕС, председателят на която беше избран няколко часа по-рано - Кирил Петков.

При гласуването на кандидатурите в пленарната зала на НС за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. В случай, че няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за". Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор, съгласно процедурните правила, одобрени от парламента.