Китай е страната, която е загубила най-много милионери през миналата година, a за 2024 г. се очаква богаташите да намалеят с рекордните 15 200 души, което ще нанесе пореден удар на втората по големина икономика в света, пише в. "Никей", цитиран от БТА.

Несигурността относно икономическата траектория на Китай и геополитическото напрежение са основна тревога за много от милионерите в долари в страната, които са избрали да напуснат родината си. Това сочи доклад на компанията за инвестиционна миграция "Хенли енд партнърс" (Henley & Partners). САЩ - традиционният основен конкурент на Китай, се откроява като водещата дестинация, към която те се насочват.

Миналата година Китай са напуснали 13 800 души с висока нетна стойност, като повечето са се отправили към САЩ, Канада и Сингапур, установява "Хенли енд партнърс".

Като "личност с висока нетна стойност" се определят хората с активи от поне 1 млн. долара, припомня изданието.

Според анализаторската компания е трудно да се определи точния размер на богатството, което емигрантите са взели със себе си, но "според нашия опит хората с висока нетна стойност, които обикновено се преместват, са тези с богатство между 30 млн. д. и 1 млрд. д.", посочва Андрю Емойлс от анализаторската компания "Ню Уърлд уелт" (New World Wealth), сътрудничила по доклада.

Наблюдава се също така рязко увеличаване на запитванията от китайски граждани, както богати, така и от средната класа, за преселване в Япония.

"Начинът на живот в Япония е много съблазнителен, с красивите обществени паркове и голф игрища, а и страната е сред най-безопасните страни в света според Световния индекс на мира", отбелязва Емойлс.

Сингапур традиционно привлича богатите китайци с близостта си с Китай, културните връзки и използването на мандарин. Напоследък обаче градът държава се отнася по-предпазливо към китайските пари - на двама китайци бе отказано разрешително за откриване на семеен офис (обичаен начин за получаване на гражданство) след скандал с пране на пари. 

Обединените арабски емирства (ОАЕ) остават най-привлекателната дестинация за богаташите в света с нулевия си данък върху доходите, луксозния начн на живот и "златните визи" за инвеститори, посочва "Хенли енд партнърс".

Сред другите места, които губят милионери, е Хонконг - той е бил напуснат от 500 души със солидни банков сметки на фона на притесненията за гражданските права.

Втората най-голяма загуба на милионери след Китай се очаква тази година да преживее Великобритания - 9500 души.

От Южна Корея се очаква да емигрират 1200 богаташи, а от Тайван - 400.

Общо тази година се очаква 128 000 милионери да се преместят в друга държава в световен мащаб, което ще е рекорд, посочва Доминик Волек, друг представител на "Хенли енд партнърс".

"Докато светът се бори с перфектната буря от геополитическо напрежение, икономическа несигурност и социални сътресения, рекорден брой милионери "гласуват с краката си". В много отношения тази силна миграция на милионери е водещ индикатор, който сигнализира за дълбока промяна в глобалния пейзаж и тектоничните плочи на богатството и властта, с далечни последици за бъдещата траектория на нациите, които те оставят зад гърба си, или тези, които правят свой нов дом", допълва той.