Предложеният Бюджет 2022 донякъде решава проблема със скока на цените. Това коментира в ефира на Нова тв Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в НС.

"Трябва да имаме предвид, че инфлацията се дължи на вноса, който се извършва в България. Инфлацията в България, за последните месеци особено, е привнесена. Разбира се има елемент, който се генерира и тук, но по-голямата причина е привнесен от Европа", коментира Каримански.

Той отговори и на обвиненията, че многото предвидени разходи помпат инфлацията. Политическите опоненти изчисляват още, че с високите цени и сметки в държавата влиза по-голямо ДДС.

"Все пак Бюджет 2022 не е влязъл в сила. Ако се критикуват разходите, те още не са факт. Досега сме изпълнявали бюджетите на правителството "Борисов 3". А актуализацията беше, за да може хората да живеят по-спокойно", заяви Каримански.

Той беше попитан и за изказване на финансовия министър Асен Василев, преразказано от синдикатите, според което вина за това, че има толкова много работещи бедни имат работодателите и тяхната компетентност.

"Не знам в какъв контекст е казаното от министър Василев. Все има логика. Моята е такава - производителността на труда трябва да се повиши. Трябва да има достатъчно преквалификация в публичния сектор. Начинът, по който се работи като производителност в този сектор. В последните години дефицитът в сектор "Държавно управление" се задълбочава", коментира Каримански. И обясни, че трябва да се обърне внимание на производителността и конкурентоспособността.

Според него не е сега моментът за увеличаване на максималния осигурителен доход.