Ако имате нужда от кредит онлайн, има някои стъпки, които трябва да следвате, за да получите одобрение. Тези стъпки включват получаване на предварително одобрение, сравняване на оферти и избор на кредитор. По-долу са изброени някои от най-важните неща, които трябва да знаете, преди да кандидатствате за заем. Трябва да прочетете внимателно споразумението, за да сте сигурни, че разбирате правилата и условията.

Преквалифицирайте се

Преди да кандидатствате за заем, добра идея е да се квалифицирате предварително. Това става чрез попълване на малко количество документи. Някои кредитори ще използват тази информация, за да прегледат вашата финансова история. Някои дори ще извършат лека кредитна проверка. След като бъдете предварително квалифицирани, ще ви бъдат представени подробности за заема и можете да ги приемете или откажете.

Предварителната квалификация не е гаранция, че ще бъдете одобрени. Кредиторът ще оцени вашия кредитен рейтинг, месечни дългове и други финансови подробности, за да излезе с предварителна оферта за заем. Въпреки че е важно да се отбележи, че предварителната квалификация не е гаранция за одобрение, тя може да ви даде добра представа за условията, които можете да очаквате.

Снимка: Фератум

Ако имате лоша кредитна история, може да обмислите добавянето на съкредитоискател към молбата си за заем. Той трябва да бъде финансово стабилен приятел, който ще се съгласи да извърши плащанията по заема вместо вас, в случай че не сте в състояние. Това ще намали рисковия фактор за кредитора и ще увеличи шансовете ви за получаване на по-добър заем. Освен това, трябва да се опитате да подобрите кредитния си рейтинг, като работите върху финансите си и кандидатствате отново след четири или шест месеца.

Получете предварително одобрение

Получаването на предварително одобрение може временно да понижи кредитния ви рейтинг, но това е незначително. Много купувачи на жилища използват този процес, за да подобрят кредитния си рейтинг, преди да кандидатстват за ипотека. Приблизително една трета от молбите за ипотека съдържат грешки, които могат да повлияят негативно на лихвения процент и възможността ви да закупите жилище. Получаването на предварително одобрение ви позволява да избегнете грешки и да определите достъпен ценови диапазон. Освен това ще ви помогне да избегнете преразход или недостатъчен разход за вашето жилище.

Когато кандидатствате за заем, заемодателят ще провери вашия кредитен рейтинг и кредитна история. Този процес е известен като твърдо кредитно запитване и ако разкрие скрити проблеми във вашия кредитен отчет, заемодателят може да реши да отмени офертата. Въпреки това, дори и с предварително одобрение на заем, не можете да сте сигурни, че ще получите заема. Затова трябва да пазарувате и да сравнявате различни кредитори, за да намерите най-добрата възможна сделка.

 

Снимка: Фератум

Сравнете офертите

Когато кандидатствате за онлайн заем, е важно да сравните офертите от няколко кредитора, преди да изберете един. Това е важно, защото някои кредитори ще осигурят на кредитополучателите по-добри сделки от други. Като кредитополучател искате да избегнете плащането на повече от необходимото. Също така е важно да разберете кредитоспособността си и други фактори, преди да решите за кой заем да кандидатствате. За щастие има много начини за сравняване на оферти за заем.

За да сравните офертите, когато кандидатствате за онлайн заеми, първо трябва да определите колко имате нужда и колко можете да си позволите всеки месец. Второ, трябва да проучите рейтингите на онлайн кредиторите. Можете да проверите за оплаквания в базата данни с жалби на потребители, за да се уверите, че кредиторът е законен. И накрая, трябва да помислите за предварително квалифициране за заем. Това е безрисков начин да научите за лихвите и условията на онлайн заемите, без това да повлияе негативно на вашия кредитен рейтинг.

 

Снимка: Фератум

Намерете кредитор

Има няколко начина да проверите легитимността на кредитора. Първият начин е да проверите уебсайта им чрез WHOIS. Този сайт ще ви каже кой е собственик на уебсайта, колко време съществува и много други факти. Можете също да потърсите името на компанията в Google.

Друг начин да проверите дали кредиторът е законен е да посетите физическия му офис, за да видите дали заслужава доверие. Независимо дали решите да кандидатствате за личен заем онлайн или във физически клон, винаги се уверявайте, че вашата лична информация ще бъде запазена поверителна. Кредиторът също трябва да може да осигури бързи онлайн решения и бързо финансиране. За България, потребителите най-често се доверяват на Ferratum, които са се доказали през годините като легитимна институция с прозрачни условия.


Рекламна публикация.