Обсъжда се максималният осигурителен доход да се определя по формула, а не административно със Закона за бюджета. Тя ще почива на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Работна група с участието на техни представители ще събира конкретни предложения за такива критерии. Предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Идеята е през следващите години максималният осигурителен доход да се определя по ясен подход, който да гарантира предвидимост.

Това беше тема на неформална дискусия в Министерския съвет, в която се включиха премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, неговият заместник Георги Клисурски, заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, националнопредставителните работодателски организации, сдружения от ИТ сектора и двата големи синдиката, съобщи БТА.

При гласуването на Бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година депутатите приеха, че максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

Размера на минималната работа заплата за страната пък ще разгледа Министерският съвет на редовното си заседаниев сряда, насрочено за 10:00 часа, съобщават от пресслужбата на кабинета.