JP Morgan става първата голяма американска банка, която пуска собствена криптовалута, съобщи CNBC. 

Кредитната институция всеки ден извършва трансфери за над 6 трлн. долара от името на корпорации в огромния си бизнес за банкиране на едро.  При тестове, които ще започнат до няколко месеца, малка част от плащания ще се извършват в дигитална валута, наречена Джей Пи Ем койн (JPM Coin), която е била създадена от експерти на банката за мигновени разплащания между клиенти. 

Всеки Джей Пи Ем койн ще се разменя за един долар.

JP Morgan се подготвя за бъдещето на банковия сектор, в което част от трансграничните плащания и емитирането на корпоративни дългове, се премества в блокчейн . Това е технологията на базата данни, известна с първото си приложение - bitcoin. Но за да се случи това бъдеще, банката се нуждае от начин за прехвърляне на пари със същата главозамайваща скорост, вместо да се разчита на стари технологии като банкови преводи.

"Така че всичко, което понастоящем съществува във финансовата и банкова сфера, ще се преместви на основата на блокчейн технологията", казва Умар Фарук, ръководител на проектите на банката.

Когато международните плащания бъдат тествани, това ще бъде едно от първите реални приложения за криптовалута в банковото дело.