В България използващите дигиталния портфейли се увеличават с 24% за последните 24 месеца спрямо година по-рано, съобщи Иван Петров, VP Software Engineering, Paysafe, водеща специализирана платформа за разплащания в световен мащаб.

Това са данни от ежегодния доклад "Изгубени в трансакциите" с основна тема "Потребителско поведение и платежни методи през 2022 г.: онлайн разплащания в ера на несигурност". Докладът сочи запазване на тенденцията все повече българи да предпочитат безкешови методи на плащане, които предлагат и по-добри опции за проследяване на разходите.

Данните за България в използването на дигитални портфейли е сходен с процента на развити икономики като Германия и Австрия, където ръстът е с 29%. Но донякъде разбираемо ръстът у нас да бъде голям, тъй като досега пазарът не се развиваше особено интензивно в тази посока. Причината за това увеличение специалистът вижда в по-добро удобство, скорост, сигурност.

Едно от основните предимства е възможността за лесна и бърза проследяемост за различни плащания и информация за дигиталните портфейли, по-добър мениджмънт спрямо различните онлайн търговци, които се използват. Не на последно място предоставят възможност за инвестиции в активи стокови акции, крипто и децентализирани финансови продукти (Defi) продукти, обясни Петров.

Дигиталните портфейли предоставят сигурност и позволяват по-добра проследяемост

Излизаме от Covid-19, минаваме през период на висока инфлация, светът се намира в динамична среда. Запазва се тенденцията за предпочитане за безкешови методи за плащания. Te позволяват по-голямо удобство, предоставят сигурност, позволяват по-добра проследяемост.

Промените в нагласите настъпват още през 2020. 92% от запитаните плащат все по-малко в брой в сравнение с две години по рано, а 41% са сменили трайно своите навици заради Covid-19.

Всъщност 45% от българите са посочили, че имат увеличаване на своите разходи в края на 2021 и началото на 2022 г. при рекордна инфлация за последното десетилетие. Според данните от проучването 45% използват дебитна карта.

Tова е значително по-често от анкетираните във Великобритания (39%), Германия (29%), Италия (21%) и Австрия (21%). 75% от хората са извършили такова през последните 30 дни.

3e-news.net