Европейската централна банка (ЕЦБ) утре може да сложи край на продължителното напрегнато очакване, като обяви предстоящо спиране на мащабната си програма в подкрепа на икономиката, освен ако заплахите, тегнещи над еврозоната, не я принудят да отложи решението си. Това съобщи Агенция "Франс прес".

За разлика от предишните срещи през последните месеци тазседмичното заседание по паричната политика, което ще се състои утре в латвийската столица Рига, "се очаква да бъде много вълнуващо", прогнозира Карстен Бжески, икономист в ING Diba.

ЕЦБ, основавайки се на новите икономически прогнози, най-вероятно ще остави лихвите на сегашния им исторически минимум. Банката обаче ще обсъди бъдещето на програмата си за "количествено облекчаване" ("QE") - изкупуването на държавен дълг, започнало през 2015 година. През 2016 година ЕЦБ започна да купува и частни дългови книжа, за да не се допусне еврозоната да изпадне в дефлация.

След като инфлацията се оказа слаба инфлация, а растежът устойчив, програмата бе продължена с изкупуване на активи за 30 милиарда на месец поне до края на септември. До този момент тя възлиза на над 2,4 трилиона евро.

ЕЦБ досега полагаше усилия да отлага спирането на програмата, като на последното заседание през април нейният президент Марио Драги дори заяви, че изобщо не е бил обсъждан краят на "количественото облекчаване".

Миналата седмица членът на управителния съвет и главен икономист на ЕЦБ Петер Прат изпрати пореден сигнал, който бе забелязан от експертите, като обяви, че в четвъртък институцията ще направи оценка дали постигнатият досега напредък е достатъчен, за да бъде спряно изкупуването на активи.

Контекстът в еврозоната обаче се усложнява след отчетеното забавяне на икономическия растеж до 0,4 на сто от януари до март на тримесечна основа спрямо 0,7 на сто от октомври до декември 2017 година.

В същото време с поскъпването на петрола инфлацията е нараснала до 1,9 на сто през май в цялата еврозона, доближавайки се до целта на ЕЦБ за малко под 2 процента. Като се изключат енергията и храните обаче цените са се повишили само с 1,1 на сто.

Наред с макроикономическите показатели търговският конфликт между САЩ и основните им партньори се задълбочи, пораждайки опасения от поредица взаимни санкции, които биха могли да окажат натиск върху икономическата конюнктура.

Освен това идването на власт в Италия на явно евроскептично правителство, противопоставящо се на политиката на драстични икономии, засили безпокойствата от огромния дълг на страната, който е една четвърт от общия държавен дълг в еврозоната.

Изглежда напълно сигурно, че на утрешното заседание ЕЦБ ще обсъжда "количественото облекчаване", но решението на институцията остава неизвестно. Според Фредерик Дюкрозе, икономист от Pictet Wealth Management, по-вероятно е да има "гъвкаво спиране" на изкупуването на активи, отколкото безусловен ангажимент за прекратяване на "количественото облекчаване" на определена дата".

Възможно е утре ЕЦБ да обяви ново намаляване на месечния обем на изкупуване на активи или продължаване на програмата, но най-малко до 10 милиарда евро на месец до декември 2018 година, прогнозира Карстен Бжески.

Други наблюдатели очакват още утре да бъде обявено прекратяване на нетното изкупуване на активи на пазара до края на годината "въпреки опасенията, свързани с Италия".

Всички обаче са единодушни, че ще трябва да се изчака още, докато ЕЦБ уточни кога ще започне да повишава лихвите, тъй като институцията винаги е твърдяла, че това решение ще бъде взето "доста след" спирането на "количественото облекчаване".