Словения се опитва да смекчи негативното влияние на коронавируса в бизнеса и земеделието със закон, с който се отлагат плащанията по банковите кредити с 12 месеца, предаде Ройтерс.

Вчера и Сърбия реши да въведе кредитна ваканция за физически лица и фирми.

Финансовият министър Андрей Ширцел съобщи на пресконференция след заседание на правителството, че словенската финансова система "е стабилна и ще остане стабилна", дори след като законът за отлагане на плащанията по кредитите влезе в сила.

"Ликвидността на финансовата система е стабилна, силна, така че законът няма да се отрази на финансовата система и финансовата стабилност на страната", каза Ширцел.

Словения вече е потвърдила 286 случая на заразени с коронавирус, а един от заразените почина.

Вътрешният министър Алеш Хойс каза пред журналисти, че правителството подготвя и решение за ограничаване на броя на хората, събиращи се на публично място, до 5 души.

От понеделник страната затвори всички училища и детски градини, спря обществения транспорт, затвори хотелите, баровете, ресторантите, спортните центрове и повечето търговски обекти, с изключение на магазините за хранителни стоки.

Миналата седмица Словения ограничи броя на граничните пунктове към Италия и установи строг медицински контрол на работещите пунктове. От вторник са спрени и всички полети на пътнически самолети.

Няколко компании, сред които и най-големият износител в страната Ревоз - клон на френската компания Рено, трябваше да бъдат затворени заради липса на материали за производство.

Според експерти словенските компании може да претърпят загуби от 5 милиарда евро тази година в резултат на епидемията от коронавирус.