"Няма да допуснем г-н Цветан Цветков да влезе в Сметната палата, въпреки всичките му медийни изяви", заяви в "Още от деня" по БНТ и.д. председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

На 20 януари т.г. 48-ото Народно събрание изненадващо освободи Цветан Цветков от ръководното място в одитния орган. Извънредната точка в дневния ред на парламента беше внесена от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Горица Грънчарова бе избрана на мястото на Цветков като временно изпълняваща длъжността.

На 22 юни Конституционният съд реши, че освобождаването на Цветков е било противоконституционно. В "Още от деня" Горица Грънчарова-Кожарева обясни, че след това Народното събрание е взело ново решение на 7 юли, с което е удължило срока за номинации на председател на институцията и е определило за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата нея, поне до избора на постоянен председател.

Грънчарова-Кожарева посочи, че днес е сезирала главния прокурор за забавени над 20 одита, включени в годишните одитни програми на Сметната палата за периода 2016-2021 г. Дирекцията, която е на пряко подчинение на Цветан Цветков, не е представила правни становища по одитни доклади. По думите ѝ се говори за организационен проблем.