Около 20% от банковите активи са държавни ценни книжа. Цялата система на финансовата сигурност се крепи върху тях.  Това каза финансистът Емил Хърсев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Хърсев напомни, че има литературни произведения, които описват сценарии, в които кредиторите отказват да купуват ценни книжа от задлъжнели държави.

"Всичко това, което държавите дължат се счита за безрисков актив на финансовата система и няма как да бъде отписано. Отписването на тези дългове би означавало срив на банковата система", каза той.

Хърсев посочи, че промените в механизма за финансова стабилност на Европейския съюз, които ще позволят държавната задлъжнялост да достигне до 100% от БВП, отразяват един от главните проблеми на финансовия свят в днешно време - презадлъжнялата държавата.

Според финансиста инфлацията, която наблюдаваме в момента е временно явление и е естествена реакция на събуждане на една причинена от пандемията рецесия. 

Хърсев е на мнение, че пълно затваряне в България, по примера на Австралия е невъзможно, защото географията и икономиката на страната не го позволяват. Същевременно той смята, че мерките за пълно затваряне, които действаха в Австралия и Нова Зеландия са били "икономическо самоубийство" и държавите са в практически фалит.

Хърсев е скептичен и към протестите срещу наложения в България "зелен сертификат", защото алтернативната му означава да се блокира икономиката.

"Протестите са по-скоро породени от натрупания опит, че всеки, който "пропищи" получава някаква подкрепа на държавата. Все пак да не забравяме, че баровете и заведенията са 10 на 100 от БВП. Не мисля, че спадът от оборотите е над 50%, като всеки си го смята както му е добре", каза Хърсев.