Google предостави информация, която неправилно подцени полската валута злота с повече от 20%, предаде АФП, цитирана от БНР.

Валутният конвертор на Google показваше снощи курс до 5,20 злоти за евро, 4,70 злоти за долар и 5,30 злоти за швейцарския франк, което представляваше спад в стойността с повече от една пета спрямо реалните валутни курсове.

Информацията предизвика буря от спекулации в X, и въпреки че поляците не се втурнаха да купуват долари, официалните лица призоваха към спокойствие.

"Спокойно. Този курс на злотата, който предизвиква паника, е фалшив (грешка в източника на данни)", заяви министърът на финансите на Полша Анджей Домански в X.

Централната банка на Полша заяви, че обменният курс, публикуван от Google, е "фиктивен", като добави, че валутните курсове и графиките в платформата "не винаги са точни".

Министерството на финансите заяви, че официално е поискало от Google Полша да обясни как е бил публикуван некоректният обменен курс.

В изявление, цитирано от полската телевизия TVN24, Google заяви, че нейният валутен конвертор разчита на данни от "външни източници".

"Ако бъдат докладвани неточности, ние се свързваме с доставчиците на данни, за да коригираме грешките възможно най-бързо", добави компанията.

Според експерти, цитирани от полските медии, грешката идва от алгоритъма, използван от "Гугъл" и неговия лош анализ на пазарните данни, които не са актуализирани на 31 декември и 1 януари.