Четири програми за финансиране на обща стойност 2,5 млрд. евро по инициативата "Опознай клиента си" представи днес на събитие Гръцката банка за развитие, предаде агенция АНА-МПА, на която се позова БТА.

Чрез програмите инициативата ще осигури банкови кредити на 60 000 малки и средни предприятия, които имат затруднен достъп до кредитиране поради размера си.

Програмите са свързани със съфинансиране на "зелени" кредити за предприятия, работещи в областта на енергийната ефективност и преход и възобновяемата енергия. Също така ще бъдат съфинансирани кредити за цифрово модернизиране с цел повишаване на производителността, кредити за оборотни средства за справяне с високите енергийни разходи и запазване на работните места, както и кредити за предприятия, включени в Закона за развитие.

Заемите ще бъдат 40 процента съфинансирани от инициативата и 60 процента от банката, като всяка програма има различен период. Основно предимство за предприятията е, че частта от кредита, съфинансирана от държавата, е безлихвена, което води до 40 процента по-нисък краен лихвен процент по заема.

Четирите програми ще бъдат обявени след месец, като днес беше публикувана поканата за участие до банките.

Министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис заяви, че "имахме реален проблем и предлагаме решението. Когато хората видят лекотата, с която работи това решение, икономиката ще обърне нова страница. Кредитите ще добавят сила, от която икономиката се нуждае".

Инициативата "Опознай клиента си" ще бъде свързана с Независимия орган по държавните приходи, Националната осигурителна служба и Банковите информационни системи, които ще удостоверят данъчната, застрахователната и платежоспособната дейност на заинтересованите предприятия. В платформата на инициативата предприемачите ще подават бизнес плановете си в стандартизиран формуляр и ще посочват банките, към които искат да се обърнат, като ще има мерки, гарантиращи, че банките ще реагират.

На днешната среща присъства и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.