Група от 16 големи европейски банки от пет държави (Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания) проправиха пътя за бъдещото стартиране на Европейската инициатива за плащания (EPI).

Новата система за незабавни плащания ще се съсредоточи върху директните преводи от карта към карта (P2P). Системата има за цел да подкрепи укрепването на единния европейски пазар и да се превърне в ново стандартно платежно средство за потребителите за всички видове транзакции, предава Economic.bg.

"Съществуващите решения за цифрови плащания в Европа са фрагментирани и клиентите все още не могат да плащат цифрово навсякъде. EPI ще ви позволи да плащате в магазини, онлайн, да теглите пари в допълнение към съществуващите решения за международни разплащателни схеми", се казва в изявление на испанската банка BBVA.

Системата ще бъде от полза преди всичко за европейските граждани и евентуално ще засили иновациите в света на плащанията. Повече от 50% от транзакциите за плащания на дребно в Европа все още се извършват в брой днес. Решението на EPI също ще донесе осезаеми ползи за европейските търговци, като им предложи безпроблемно, конкурентно и унифицирано решение за плащания за цяла Европа, което е достъпно и за всички европейски потребители.

EPI трябва да започне работа през 2022 г. Финансовите институции, обединени да създадат нова система, призовават други банки да се присъединят към проекта.