Голдман Сакс (Goldman Sachs) и Малайзия подписаха споразумение, позволяващо да бъде изпълнено постигнатото по-рано извънсъдебното уреждане на делото по скандала с малайсийския суверенен фонд 1Ем Ди Би (1MDB), съобщиха "Ченъл нюз Ейжа" и Франс прес.

Двете страни обявиха извънсъдебното споразумение на стойност 3,9 милиарда долара миналия месец, но процедурата завършва с подписването, за което вчера американската банка е информирала регулатора в Ню Йорк, допълва БТА.

Голдман Сакс се съгласи да плати на Малайзия 2,5 милиарда долара в брой и да гарантира, че ще бъдат възстановени активи за най-малко 1,4 милиарда долара, придобити с незаконно присвоени средства от емисия облигации на фонда.

През декември 2018 година малайзийската прокуратура повдигна обвинения срещу три подразделения на банката за подвеждане на инвеститори при продажбата на облигации за общо 6,5 милиарда долара на суверенния фонд.

Голдман Сакс многократно отхвърляше обвиненията, твърдейки, че определени членове на бившето малайзийско правителство и 1Ем Ди Би са излъгали за това как ще бъдат използвани печалбите от продажбата.

Според министерството на правосъдието на САЩ от фонда са били присвоени около 4,5 милиарда долара.

Милиарди долари бяха разграбени от суверенния фонд 1Малейжа дивелъпмънт Берхад (1Malaysia Development Berhad) при измама, в която бяха замесени бившият премиер Наджиб Разак и негови приближени, припомня "Ченъл нюз Ейжа".

Присвоените пари бяха похарчени за най-различни неща - от произведения на изкуството до недвижими имоти и суперяхта, допълва изданието.

Гневът от източването на фонда допринесе за падането от власт на бившия малайзийски премиер Наджиб Разак на изборите от 2018 година.

В края на юли тази година той бе признат за виновен за корупция и осъден на 12 години затвор в първия процес, свързан със скандала за изчезването на милиарди долари от държавния фонд.