Германският финансов регулатор "БаФин" (BaFin) обяви днес, че налага допълнителни глоби в размер на 13 милиона евро на американската банка "Ситигруп" (Citigroup) заради допускането на сериозна грешка при продажбата на акции, предаде ДПА.

Санкцията се налага заради инцидент от май 2022 г. При него един от търговците на акции към банката предизвиква объркване и паническа разпродажба на ценни книжа на няколко фондови пазара, след като е въвел грешна заявка в платформата, чрез която се извършва търговията с ценни книжа.

Британският орган за финансов надзор (FCA) обяви по-рано, че търговецът е възнамерявал да подаде заявка за продажбата на ценни книжа на стойност 58 милиона долара. Той обаче заяви, че предлага пакет от акции, оценяван на 444 милиарда долара.

Контролната система на "Ситигруп", която наблюдава електронната търговия, осъществявана чрез терминалите на банката, спряла част от погрешно оферираната продажба на ценни книжа. Тя обаче не успяла да я блокира изцяло. В резултат на това се е стигнало до паническа продажба на акции на няколко фондови борси в Европа. Преди търговецът към "Ситигруп" да отмени заявката си, негови колеги продали ценни книжа на стойност от 1,4 милиарда долара. Първоначално те не възнамерявали да го правят, но били подведени от грешната оферта на служителя на американската банка, посочват експерти.

Германският финансов регулатор обяви, че глобата за "Ситигруп", е най-значителната финансова санкция, налагана на банка в Германия във връзка с нарушаване правата на потребителите.

Британските банкови и финансови регулатори съобщиха през май, че са глобили "Ситигруп" (Citigroup) с над 61,6 милиона британски лири (около 72,83 милиона евро) заради "пропуски в нейните системи за търговия и контрол", припомня ДПА.