Френските банки призоваха във вторник следващите членове на Европейската комисия да гарантират финансирането на бъдещите нужди на ЕС и търговските им оферти да не се конкурират с дигиталното евро, управлявано от Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тези приоритети са от съществено значение, за да се гарантира устойчива трансформация на икономиката и да не се пропуснат - заради липсата на достатъчно европейско финансиране - промишлени революции, каквито са цифровият и екологичен преход". Това заяви в комюнике Мая Атиг, генерален директор на Френската банкова федерация (FBF). "Автономията на ЕС е заложена на карта", добави тя.

Тези искания се съдържат в документ, който включва определените от лобито на френските банки приоритети, които ще бъдат представени днес в Брюксел.

За да се гарантира финансирането на икономиката, Френската банкова федерация иска проектът за цифрово евро на ЕЦБ да бъде "коригиран, за да се запази способността на банковия сектор да финансира икономиката".