Френската банка "Сосиете женерал" (Societe generale) се съгласи да плати глоби на обща стойност 1,34 милиарда долара (1,15 милиарда евро), за да разреши два съдебни спора в САЩ и във Франция, съобщи Агенция "Франс прес". Обвиненията са за предполагаеми манипулации с междубанковата лихва Либор (Libor) и подозрения в корупция в Либия.

По последното дело френската банка ще се признае за виновна утре пред съд в Ню Йорк, съобщи министерството на правосъдието на САЩ.

По-рано днес стана известно, че банката ще плати 250 милиона евро на САЩ, за да сложи край на съдебните преследвания. Тя е обвинена за трансакции с либийския суверенен фонд, които се смятат за незаконни, според разкрито днес споразумение за трансакция.

"Сосиете женерал" ще плати общо 500 милиона евро, за да сложи край на либийските съдебни спорове, след като прие да преведе същата сума от 250 милиона евро във Франция. Става дума за първото съдебно споразумение от обществен интерес "подписано в съгласие с американското министерство на правосъдието", подчерта прокурорът на финансовата прокуратура Елиан Улет на заседанието за утвърждаване на съдебното споразумение от обществен интерес.