Един от водещите политици в Европейската централна банка разкритикува във вторник решението на ЕЦБ от по-рано този месец да рестартира от ноември покупките на еврооблигации, посочвайки, че този ход не е необходим към настоящия момент.

Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало, на който обикновено не се гледа като на политически "ястреб" (настояващ за затягане на паричната и лихвена политика), изрази публичното си несъгласие от решението на ЕЦБ взето на последното заседание по-рано този месец, като се присъедини към подобните критики, отправяни доста по-често от централните банкери на Германия, Австрия и Холандия.

"Не подкрепих възобновяването на покупките на нетни активи в този момент (програмата за "количествени улеснения") ,защото смятам, че точно сега по-нататъшните покупки са излишни - подчертавам точно сега - предвид много ниските нива както на дългосрочните лихви, така и на срочните премии", заяви Вилерой де Гало каза в днешна реч в Парижкото училище по икономика, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че подкрепя други части от одобрения от ЕЦБ пакет, който включва и намаляване на лихвения процент, като и новата линия на централната банка, търсеща фискални стимули от правителствата в подкрепа на икономическия растеж.

Франсоа Вилерой де Гало все пак отчете несигурността относно световната икономика и намекна, че ако ситуацията се влоши, ще направи преоценка на настоящата си позиция.

По-рано този месец ЕЦБ намали депозитната си лихва с 10 базисни пункта до ново рекордно отрицателно дъно от -0,5% и в същото време обяви планове за рестартиране на покупките на облигации от 1-ви ноември зя 20 млрд. евро на месец с надеждата, че намаляването на разходите за заеми може да допринесе за възстановяване на слабата икономика на еврозоната и да стимулира доста ниската инфлация.