Бъдещето на финансовата индустрия е дигитално и секторът продължава да се развива с размах през 2021 година въпреки кризата, стана ясно при представянето на годишния доклад за развитието на сектора само преди няколко дни. Няколко интересни факта показат, че секторът изкачва съвсем успешно нови върхове, един от тях е, че българската финтех компания Payhawk е на път да се превърне в първия български еднорог с оценка над 1 млрд. долара.

Връх на приходите и по време на пандемия

Това е специален момент в развитието на финтех индустрията, подчерта председателят на Българската финтех асоциация Валери Вълчев. Индустрията отбелязва увеличаване на оперативните приходи и достига връх през 2020 година.

Източник: Българска финтех асоциация

От създаването ни преди няколко години (2018 г.) вече сме 135 компании, от които 95% са малки и средни предприятия предимно в София, Варна и Пловдив, но се развиваме изключително бързо и динамично, подчерта Вълчев. Дори по време на пандемията в сектора бяха създадени 18 нови компании.

Докладът показва независимо от пандемията 21% ръст в оперативните приходи на финтех компаниите, които от 1.063 млрд. лева през 2020 г. се вдигат на 1.4 млрд. лева тази година, допълни Георги Пенев, изпълнителен директор на Българската финтех асоциация. А от 2015 г. досега увеличението е 100 процента.

Секторът на разплащанията има най-голям дял в сформирането на приходите с дял от 66% от оперативните приходи. Пет са компаниите, които генерират половината от приходите в сектора като три от тях са български финтех шампиони- Datecs, Paysafe, myPos, Easy Payments Services и Experian

Според доклада най-динамично развиващите се компании за последните три години са FXCM, CashWave, Intelligence Solutions (TIS), The Burgiss Group и Think Capital и Services Limited. Приходите им нарастват с 29% за последната година като най-сериозен е ръста на компанията за алтернативни плащания CashWave.

През последните години са инвестирани повече от 32 млн. евро в български малки и средни финтех компании, от които 6 млн. лева идват от български инвеститори, които са видели потенциал в 10 иновативни компании. Около 23,5 млн. евро идват от Германия, Холандия и САЩ.

Според доклада ¾ от българските финтех компании използват големи данни и облачни услуги. В същото време по-малко от половината използват изкуствен интелект и машинно обучение. Все още е скептична на прилагането на възможностите, които дават блокчейн и автоматизацията.

Средната заплата в индустрията 2,5 пъти повече от средната за страната

Приходите за служител във финтех индустрията нараства със 7% и разходите за труд са нараснали 3,5 пъти от 2015 година насам. Средната заплата във финтех индустрията е 3,815 лева повече от 2,5 пъти спрямо средното ниво за страната през 2021 година. Най-търсени са софтуерни инженери, продуктови мениджъри, анализатори на данни. Ръстът на заетите е с 14% ръст спрямо миналата година или това са над 8600 души като докладът отбелязва лек спад в ръста от преди пандемията, което се дължи именно на кризата и на нарастващата конкуренция в бранша за кадри.

Рекорден дял на дамите във финтех екосистемата на България

Добри новини има и за жените във финтех индустрията като те са 44 на сто средно ниво за Европа от 18 на сто и 30 на сто за Великобритания и поне една жена е член на борда на директорите.

Източник: Българска финтех асоциация

Ада Байрон, или графиня Лъвлейс, е една от най-известните жени в точните науки, с принос в компютърните науки и програмирането. Ада Лъвлейс е дъщеря на прочутия поет Джордж Байрон и Анна Изабела Милбанк, Лейди Байрон. Дамите в точните науки стават все повече и дамите като Ада вече са много, което е изключително, коментира и Ева Майдел от Европейския парламент.

Не всички дами могат да бъдат инфлуенсъри, но има много успешни софтуерни специалисти, заплатени наравно с мъжете в сферата, коментира Йовита Каземакайте, представител на кодиращите момичета (Bulgaria Coding Girls) в България, която предпочита да работи в България пред Латвия.

Дори за управленски постове все по-често се предпочитат жени, каза съоснователят на Paynetics Антонина Мартинова. В университета дамите също са сравнително толкова колкото и момчетата, коментира и Боряна Богданова от Софийски университет.

Около 46% от работещите в Paysafe са жени като за България този дял е дори по-висок около 48%, съобщи Василена Горанова от Paysafe.

Трите мерки, които трябва да се вземат, за да се стимулира включването на дамите, показва докладът на Българската финтех асоциация. Това са гъвкавото работно време, което да позволява повече време със семейството, подкрепа при отглеждането на децата и повече подкрепа при завръщане от майчинство.

Българска финтех асоциация подготвиха заедно със Софийски университет магистърска програма "Финанси, Инвестиции и Финтех." Финтех секторът влезе във Висшето училище по застраховане и финанси, за да предлага обучение в тази сфера. Тази година започва да се изучават "Дигитални финанси и финтех" в Югозападен университет, Благоевград.

Отварянето на пазарите и даване на възможности да се използват едни и същи финтех услуги в различните страни е основна идея, целта ни е да помогнем например френските потребители да използват финтех услуги в България и обратно, каза Матиас Левин от Европейската комисия. Законодателството за отворено банкиране стимулира използването на финтех решения в традиционния финансов свят като това да плащаме отдалечено през телефон, приложение или друго онлайн решение, което дава по-голям избор на потребителите.

В същото време са важни решенията за удобство и сигурност.

Бизнесът определя липсата на иновационни центрове и регулаторни инкубатори Sandbox или общо липсата на иновационна инфраструктура като едно от най-големите предизвикателства за 2021 година, показва докладът на Българската финтех асоциация. През 2021 г. Комисията за финансов надзор (КФН) прие Стратегия за наблюдение на финансовите иновации за периода 2021-2024г. В допълнение към съществуващия иновационен център към КФН, новата стратегия предвижда предпоставки за анализ на необходимостта от разработване на Sandbox. Това е международна практика, която предвижда тестово въвеждане на продукти и тестването им в реална среда. Това беше започнато като инициатива преди две години, но нищо не се случи за това време, каза Николай Цветанов, управляващ партньор в адвокатска кантора Пенков, Марков и партньори.

Тестова среда за иновациите ще събере бизнес и регулатори на едно място

Добрата новина е, че започва активна работа с БНБ по създаване на Sandbox след прекъсването последните години, съобщи Мартин Богданов от управителния съвет на една от първите финтех компании у нас и член на УС на Българска финтех асоциация.

Изключително важно за индустрията е да работи едновременно с регулаторните органи в прозрачна среда, необходим е повече диалог не само между бизнес и държава, но и между отделните институции, коментира Ваня Манова, мениджър на Мастъркард за България, Северна Македония, Албания, Косово. У нас картовите плащания се третират както плащанията в кеш, а те са съвсем различна философия и трябва да бъдат третирани по различен начин, защото става дума за дигитални плащания. От друга страна при плащания акаунт към акаунт има ограничения при дигиталните плащания, например не може да се преведат повече от 10 000 лева. В някои случаи едва ли не има повече регулаторни изисквания и ограничения въпреки, че всички оператори получават няколко лиценза, за да работят, коментира и Мартин Богданов.

Преодоляване на пропастите, защото бъдещето на финансите е дигитално

Държавните институции понякога не разбират технологията, но може би именно затова е толкова необходимо да се създаде Sandbox, защото така ще се даде възможност за съвместна работа между финтех индустрията и държавата. В страните, където те работят успешно в партньорство няма нужда от такива платформи, защото имат късмет да си говорят с регулаторите, но за нас тя се превръща в необходимост, смята Светослав Димитров, секретар на Българската финтех асоциация.

Но първа стъпка у нас е решаването на въпроса за дигиталната идентичност. Само преди дни преговарящите партии за коалиционно управление посочиха, че до шест месеца ще имаме електронни лични карти, решение което се бави с години. Над 100 млн. лева са предвидени за създаване на система за дигитална идентичност в България по Плана за възстановяване и устойчивост.

Не може нито един български гражданин вече толкова години да няма дигитална идентичност.

Според бизнеса е необходимо Министерство на дигитализацията. Независимо дали става за агенция или министерство, трябва да номинираме правилните хора, които имат познанията и опита да направят реформата със съзнанието, че въвеждането на новото законодателство е тяхна отговорност, коментира Манова. Все повече расте разбирането, че служителите а администрацията имат нужда от обучения, за да разбират сектора по-добре, каза Богданов. Това личи и в магистърската програма в Софийския университет, която е за финтех индустрията.

Калоян Рачев от Vangavis подчерта, че хубавото в развитието на бранша у нас е сравнително, че се движи 3-4 години след тенденциите в Европа, което дава възможност за известна прогнозируемост.

Все още сме далеч дигиталните плащания, защото 80% от тях се случват кеш, което говори и за прозрачността на икономиката, но едно е сигурно бъдещето на финансите е дигитално.

Източник: Българска финтех асоциация