Ръководителят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джероум Пауел определи днес като уместно продължаването на политиката на увеличаване на лихвите, предаде Франс прес

Според Асошиейтед прес Пауел е намекнал, че е възможно да има пауза догодина, за да се оцени ефектът от затягането на кредитирането.

"Увеличението на лихвите има за цел да балансира рисковете, тъй като се опитва да поддържа икономиката в правия път", отбеляза централният банкер на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Лихвите са все така ниски според историческите критерии и остават съвсем малко под (. . .) равнище, което е неутрално за икономиката - което означава без да стимулират, нито да забавят растежа", посочи ръководителят на УФР в изказване пред Икономическия клуб в Ню Йорк.

По думите му сега няма опасни отклонения в борсовите капитализации. "Днес цените на акциите съответстват като цяло на историческите референции" като съотношението между цената на акцията и бъдещите печалби на предприятието, което я е издало, подчерта Пауел.

"От гледна точка на финансовата стабилност днес не виждаме опасни отклонения на пазара на акции", подчерта той