Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) остави без промяна основните лихвени проценти на днешното си заседание по паричната политика, както прогнозираха повечето анализатори, но даде да се разбере, че до края на годината вероятно лихвите ще бъдат повишени още два пъти с по 25 базисни пункта, съобщават Ройтерс и Си Ен Би Си, на които се позова БТА.

Централната банка на САЩ реагира по този начин едновременно на по-силната от очакваното икономика на страната и на по-бавното от желаното забавяне на инфлацията.

Бъдещите повишения на лихвените проценти ще "вземат предвид общото затягане на паричната политика, забавянето, с което това затягане се отразява на икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие като цяло", се посочва в съобщението на УФР след края на двудневното заседание.

Очакванията са до края на годината основните лихвени проценти да се повишат от сегашните 5-5,25 на сто до 5,50-5,75 на сто. Половината от членовете на УФР залагат на такова увеличение, трима предвиждат те да достигнат и 6 на сто, а само двама залагат на това лихвите да останат без промяна до края на годината.

През 2024 г. обаче се предвижда спад на лихвените проценти с около 100 базисни пункта, заедно с общо намаление на инфлацията.