Еврото рязко поскъпна на търговете днес, след като политическата криза в Италия изглежда ще бъде овладяна и инвеститорите-успокоени, съобщи "Блумбърг".

Стойността на едно евро се върна към нивото от 1.1710 долара, което е поскъпване с 1.45% за ден. Това се случи, след като движението "5 звезди", младши партньор в бъдещата управленска коалиция призова евроскептика Паоло Савони да свали кандидатурата си за поста министър на икономиката. Проблемът е в това, че той има крайни възгледи сред които-отписване на колосалния дълг на Италия пред ЕЦБ.

81-годишният Савони сравни приемането на еврото в страната с нацистката окупация през Втората световна война и поради тези крайни възгледи президентът Серджо Матарела не даде мандат на правителството с негово участие.

Вторият благоприятен фактор бе съобщен от проучване на обществените настроения, поръчано от телевизия Rai. Според данните на две независими една от друга агенции, между 60 и 72% от италианците са против излизането на страната от еврозоната, а само една четвърт поддържат подобно решение.