Щатският долар ускори растежа си спрямо еврото и британския паунд в ранния следобед, съобщи "Ройтерс". Към 16:30 часа българско време на 6 юли общата европейска валута се понижи с 0.68% до 1.0193 долара, след като затвори на ниво от 1.0266 долара при затварянето на пазара във вторник.

Доларът вероятно ще продължи да се повишава в краткосрочен план, тъй като опасенията за глобалния икономически растеж стимулират търсенето на активи-убежища, каквато е щатскaта валута, тъй като Федералният резерв на САЩ (Фед) ще продължи да повишава лихвените проценти с агресивен темп.

Индексът ICE Dollar, който отразява динамиката на щатската валута спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) достигна 20-годишен връх от 106,97, но може да се повиши и до 109 пункта през юли, когато двойката евро/долар може да достигне паритет, прогнозират анализатори.

Еврото ще продължи да пада, докато достигне паритет с долара, ако проблемът с нарастващите цени на газа не бъде решен, казаха по-рано анализатори от американската банка Citi. Единната валута отслабва поради нарастващите опасения на експерти, че европейската икономика ще изпадне в рецесия поради покачването на цените на енергията в резултат на намаляването на доставките на руски газ, пише Dow Jones.

Друга европейска валута също се разтресе. Британският паунд се обезценява след оставката на двама ключови членове на британския кабинет. Във вторник вечерта ръководителят на британското министерство на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид обявиха оставката си, което беше определено от наблюдатели като протест срещу ръководството на премиера Борис Джонсън, удължавайки политическата нестабилност. 

3e-news.net