Щатският долар се повишава спрямо повечето световни валути, подкрепен от неочаквано по-добрите данни за нарастване на БВП на САЩ през последното тримесечие на 2022 година. Икономиката на САЩ остава стабилна, въпреки значителното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ (Фед). Според предварителните данни на Министерството на търговията, обявени в четвъртък, БВП на страната през 4-тото тримесечие се е увеличил с 2.9% на годишна база след покачване с 3.2% през предходното тримесечие. Общата прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предполага отслабване на икономическия растеж до 2.6%.

 

По-добрите от очакваното данни за растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие помрачи оптимизма на инвеститорите, които очакваха, че сигналите за влошаване на ситуацията в американската икономика ще накарат Фед да забави допълнително темпа на нарастване в основния лихвен процент.

Първата среща на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) към Фед тази година ще се проведе следващата седмица. През декември Централната банка на САЩ повиши лихвения процент с 50 базисни пункта (б.п.), след като го увеличи със 75 б.п. на предишните четири срещи.

В петък пазарът ще проследи доклада на Министерството на търговията на САЩ за доходите и разходите на американците за декември, който включва данни за динамиката на потребителските цени.

Индексът на потребителските цени (PCE Core), който не отчита разходите за храна и енергия, се е увеличил с 0.3% през декември, след като се повиши с 0.2% месец по-рано, според прогнозата на експерти, анкетирани от Trading Economics.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.33%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се повиши с 0.05%. Равносметка за ICE Dollar Index засега е нeгативна, като се очаква седмичен спад на измерителя с около 0.6 на сто, най-вече заради пониженията на американския долар от началото на седмицата. За целия януари загубата на американската валута е още по-голяма, ICE Dollar Index спада с 2.25 на сто.

Еврото продължава възхода си спрямо американската валута като се повишава макар и минимално с 0.02% до 1.0892 долара спрямо 1.0889 долара при затварянето на предишната сесия. Общата европейска валута, която е сред малкото, които се повишават спрямо долара в петък, се насочва към 9-месечен връх от 1.09 долара за едно евро, тъй като залозите се увеличиха за по-агресивно затягане на паричната политика от ЕЦБ, докато пазарите започнаха да залагат в посока надолу за решението на Фед за лихвите. И двете банки ще проведат първите си срещи за новата година другата седмица. Очаква се ЕЦБ да повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта през февруари и през март, като лихвата по депозитите ще достигне връх от 3.25% от сегашните 2%.

Паундът се понижи с 0.25% до 1.2378 долара спрямо 1.2408 долара ден по-рано.

Японската йена е сред малкото валути, които регистрират повишение спрямо долара. Японската валута се повиши с 0.30% до 129.84 йени спрямо 130.22 йени в предишната търговия.

Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на Централната банка на Япония (BoJ) да обмисли предприемането на мерки за увеличаване на гъвкавостта на доходността на дългосрочните държавни облигации, отбелязвайки, че нарастването на инфлационните рискове в страната изисква създаването на допълнително пространство за маневриране в паричната политика.

По-специално, BoJ може да увеличи целевата доходност на 10-годишните държавни облигации, да разшири обхвата на колебанията в лихвените проценти на тези ценни книжа, както и да се върне към количествената цел в програмата за обратно изкупуване на облигации и да премине към закупуване на "по-къси" облигации, според доклада на МВФ, публикуван в четвъртък.

Двете стокови валути в Азия - австралийският и новозеландският долари, които са зависими от състоянието на китайската икономика, поскъпват съответно с 0.03% до 0.7116 щатски долара за един "австралиец" и с 0.16% до 0.6497 американски долара за едно "киви". Повторното отваряне на Китай от ограниченията за Covid повиши глобалните икономически перспективи. А по-специално австралийският долар се доближава до най-високите си нива от почти осем месеца, тъй като нарастващата инфлация в страната повиши залозите за по-нататъшно затягане на паричната политика на централната банка.

Другите две стокови валути, които се влияят от котировките на петрола - канадският долар и норвежката крона спадат съответно с 0.02% до 1.3323 американски долара за един канадски и с 0.03% до 9.8663 норвежки крони за един щатски долар. На стокова борса в Лондон американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 21 февруари поскъпна с 0.90% до 81.74 долара за барел, а европейският Brent с доставка до 31 януари нарасна с 0.97% до 88.32 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3e-news.net