Банките в Европейския съюз трябва да имат 10-годишен план, в който да се уточнява как ще се справят с екологичните, социалните и управленските рискове (ESG) с оглед на климатичните политики и крайния резултат за клиентите. Това обяви европейският банков надзор в сряда, цитиран от Ройтерс.

Нарастващите обеми пари се влагат в благоприятни за климата инвестиции и регулаторите искат инвеститорите да имат надеждна моментна снимка на зелените активи в дружествата, които търсят подкрепа, коментира агенция "Ройтерс".

Докладът на Европейския банков орган (ЕБО) представя препоръки за банките и техните надзорни органи за приближаване на ESG рисковете и за подпомагане на ЕС да постигне целите си за намаляване на въглеродните емисии до 2050 г. Банките трябва да планират стратегически за период от поне 10 години, за да покажат своята устойчивост към различни сценарии, да разкрият стратегическите цели на ESG, както и да преценят необходимостта от разработване на устойчиви продукти, уточняват от банковия надзор.

Климатичните рискове могат да включват "физически" или свързани с времето събития като наводнения и рисковете от резки промени в стойностите на активите. Докладът на ЕБО разглежда втория стълб на основните банкови правила, които оценяват как се управляват рисковете при заемодателя.

"Повечето от нашите препоръки няма да бъдат изненада за банките, но вероятно ще има предизвикателство да се срещнат с всички тях, поне в близко бъдеще", каза Фабиен Льо Тение, експерт по политиките в звеното за рискове на ESG в банковия орган.

3e-news.net