Европейската централна банка (ЕЦБ) е преминала през по-голямата част от затягането на паричната си политика, за да върне инфлацията до средносрочната цел за 2 на сто, въпреки че цикълът все още не е завършен. Това заяви днес вицепрезидентът на базираната във Франкфурт ЕЦБ Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Голяма част от пътуването вече е измината, но остава последният участък", каза Де Гиндос пред испанското радио Ере Ене Е.

ЕЦБ повиши лихвите с рекордно бърз темп през последната година, за да се бори с високата инфлация, отслабеното търсене на банкови кредити и забавянето на всичко - от пазара на недвижими имоти до строителството и потребителските разходи.

Много политици и финансови инвеститори все още очакват още две повишения на лихвата от ЕЦБ през идните месеци, увеличавайки лихвения процент по депозитите до 3,75 на сто до юли, но все още не са наясно дали ще са необходими допълнителни стъпки.

Луис де Гиндос каза, че неотдавнашните данни за инфлацията от Испания, Франция, Италия и Германия са окуражаващи и показват, че инфлацията се е понижила, въпреки че спадът при основната инфлация е по-бавен.

Инфлацията в Испания, която отразява динамиката на потребителските цени, се забавя до 3,2 на сто през май на годишна основа. Потребителските цени във Франция са се понижили през май с 0,1 на сто на месечна основа. Годишният темп на нарастване пък се е забавил до 6 на сто след 6,9 на сто през април.

"Тенденцията очевидно е низходяща, но все още сме твърде далеч от целта ни за инфлация от около 2 на сто в средносрочен план", подчерта Де Гиндос.

Докато общата инфлация се е понижила рязко, то базовият растеж на цените все още се ускорява на фона на силното търсене на услуги, сектор, който традиционно не е толкова засегнат от повишението на лихвите.