Европейската централна банка (ЕЦБ) най-вероятно ще изтегли ликвидности от банковата система, за да компенсира отражението от евентуално изкупуване на облигации, целящо да предотврати силен скок на разходите за финансиране на най-задлъжнелите страни от еврозоната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Доходността на държавните облигации на много страни, сред които Италия, силно нарасна откакто ЕЦБ обяви спиране на изкупуването на активи на пазарите и намерението си да започне от юли да повишава лихвите си.

ЕЦБ ще стигне толкова далеч, колкото е необходимо, за да се бори с изключително високата инфлация, която се очаква да продължи още известно време в еврозоната, заяви президентът на институцията Кристин Лагард, цитирана от Франс прес и БТА. Лагард каза това на годишния форум на ЕЦБ в Португалия с участието на централни банкери и икономисти. Според нея инфлационният шок в момента е голямо предизвикателство за паричната политика на финансовата институция.

Тези сътресения принудиха институцията да ускори работата по изработване на нов механизъм за изкупуване на заеми, целящ да ограничи покачването на доходността.

Това обаче я поставя в парадоксална ситуация, тъй като ще трябва да ръководи повсеместно повишение на цената на кредитите, като в същото време да следи за ограничаване на отражението от това върху лихвите, при които ще се финансират най-затруднените страни членки.

За да се избегне такова противоречие, Европейската централна банка планира да придружава бъдещите си изкупувания на облигации с операции, позволяващи на банките да депозират ликвидности в ЕЦБ при по-висока лихва от лихвата по депозитите, обясниха пред Ройтерс двама запознати с плановете източници.

Това би позволило на институцията да "стерилизира" изкупуването на облигации по новия механизъм, прибягвайки към метод, наричан "абсорбиране на ликвидности", прилаган преди десетина години. На времето лихвите, предлагани на банките, можеха да достигнат лихвите по рефинансирането, които тогава бяха 0,25 на сто.

Говорител на ЕЦБ отказа да коментира тази информация.

Излишъкът от ликвидности в банковата система на еврозоната днес възлиза на около 4,480 трилиона евро в резултат на многобройните помощни мерки през последните години, целящи да подкрепят кредитирането и икономическата активност.

Планираното решение за изпомпване на част от тази сума би било по-практично от продажбата на облигации на страни с ниски лихви по заемите като Германия, което би довело до загуби за съответните централни банки.

Управителят на италианската централна банка Иняцио Виско спомена за такъв механизъм в началото на месеца, като изтъкна, че ЕЦБ няма да се наложи да продава облигации, за да стерилизира изкупуването, и че ще може да използва лихвите за тази цел.

Очаква се подробностите по новия механизъм да бъдат представени на следващото заседание по паричната политика на управителния съвет на 21 юли.