Министрите на финансите на ЕС предоставиха на Турция допълнително време, за да избегне включване в черен списък на данъчните убежища, предаде Ройтерс, като се позова на европейски документ.

Според документа на ЕС Турция не е успяла да въведе автоматично прехвърляне на данъчна информация към всички държави от ЕС, но тъй като е приела законодателни изменения, за да позволи това, е получила допълнителен срок от една година да изпълни изискванията.

Решението е разтревожило Кипър, член на ЕС, който е ангажиран в десетилетен спор с Анкара и с който Турция не обменя данъчна информация, посочиха европейски дипломати. Турция не обменя такива сведения още с Германия, Франция, Нидерландия, Белгия и Австрия, държавите от ЕС с най-многочислени турски общности, казват дипломати.

ЕС състави през 2017 г. черен списък на юрисдикции, които може да подпомагат укриването на данъци чрез хлабави или непрозрачни данъчни режими. Стъпката дойде след разкрития за разпространени схеми за избягване на данъци, използвани от корпорации и заможни частни лица, за да плащат по-малко.

За да избегне включване в черния списък, Турция трябваше да приеме закони до края на 2019 г. за автоматичен обмен на данъчна информация с държавите от ЕС. Макар че имаше срок от повече от година, за да изпълни изискванията, тя не го направи до определената крайна дата.

Според източници на Ройтерс решението за предоставяне на допълнителен срок на Турция е взето по политически причини.

ЕКОФИН съобщи, че е разширил списъка на ЕС с юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели.

Към включените досега осем юрисдикции ЕС добавя Каймановите острови, Палау, Панама, Сейшелските острови. Тези юрисдикции не са извършили в договорения срок обещаните данъчни реформи.

Списъкът с юрисдикции с неизпълнени ангажименти отразява удължаването на сроковете, предоставено на 12 юрисдикции, за да могат да предприемат необходимите промени. По-голямата част от удължените срокове се отнасят за развиващите се страни без финансов център, които вече са постигнали значителен напредък в изпълнението на своите обещания.

Общо 16 юрисдикции (Антигуа и Барбуда, Армения, Барбадос, Бахамските острови, Белиз, Бермудските острови, Британските Вирджински острови, Виетнам, Кабо Верде, Кюрасао, Маршаловите острови, Науру, Ниуе, островите Кук, Сейнт Китс и Невис и Черна гора) са успели да направят всички необходими реформи за спазване на принципите на ЕС за добро управление в областта на данъчното облагане преди договорения краен срок и затова са заличени от списъка.

За пръв път списъкът бе съставен през декември 2017 година и е част от външната стратегия на ЕС за данъчно облагане. Този списък включва юрисдикции, които или не участват в конструктивен диалог с ЕС в областта на управлението на данъците, или не са изпълнили навреме своите обещания за извършване на реформи, за да спазят европейските изисквания.

Юрисдикциите, които още не покриват всички международни данъчни изисквания, но са дали обещание да направят промени, са възприемани като "оказващи съдействие". Когато дадена юрисдикция изпълни всичките си обещания, тя отпада от списъка.

Повечето ангажименти, поети от юрисдикции на чужди държави, трябваше да бъдат изпълнени до края на 2019 година, а въвеждането им в действие в националното законодателство беше внимателно наблюдавано на техническо равнище от Съвета на ЕС до началото на тази година. Според това наблюдение Съветът на ЕС прие промените в списъка.

Съветът ще продължи редовно да прави преглед и да актуализира списъка през идните години, като взима предвид променящите се срокове, в които юрисдикциите трябва да изпълнят ангажиментите си, и развитието на критериите на ЕС за включване в списъка