Европейският съюз е наел вчера консорциум от банки за продажбата на първите облигации, които ще финансират схемата за заетост "ШУЪР" (SURE), създадена в условията на коронавируса. Това съобщи Ройтерс, като се позова на вътрешен документ на ЕС.

При първата емисия ЕС ще пусне 10- и 20-годишни "социални" облигации, посочват трима водещи мениджъри.

"Трансакцията ще започне в близко бъдеще, при спазване на пазарните условия", според документа, който офисите за управление на дълг обикновено използват ден преди продажбата.

Продажбата ще се управлява от Барклис (Barclays), Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), Дойче банк (Deutsche Bank), Номура (Nomura) и УниКредит (UniCredit).

ЕС ще финансира цялата програма "ШУЪР" в размер до 100 милиарда евро чрез така наречените социални облигации, съобщи Брюксел по-рано този месец.

През 2021 година Евросъюзът ще започне да пуска и облигации за набиране на средства за изпълнението на проекта за икономическо възстановяване за 750 милиона евро, допълва ТАСС, като се позовава на днешна публикация във в. "Файненшъл таймс".

За нуждите на тези две програми ЕС ще издаде облигации на стойност до 200 милиарда евро само през следващата година и в крайна сметка ще се превърне в един от най-големите емитенти на ценни книжа в еврозоната. Преди него се нареждат Италия, Франция, Германия и Испания.