Обществото като цяло очаква да чуе точната дата, на която България ще вземе решение за присъединяване към конкретния механизъм ERM II.

Това каза Никола Янков, управляващ партньор на Expat Capital, бивш зам. министър на икономиката, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"Новината, която вчера очаквах да чуя от министър председателят Бойко Борисов и от финансовият министър Горанов, е датата, на която България ще подаде реално своята апликация към Европейската централна банка за влизане в механизма ERM II. Жалко е, че не я чухме, както всички очаквахме", каза още експертът.

Според него, е имало много позитивизъм в изказванията на много лица, но прекалено малко конкретика.

Янков бе категоричен, че преди да се похвалим с успешно приемане в механизма ERM II до една годината, каквато бе заявката, "първо трябва да си пуснем фиша".

"Присъединяването зависи най-вече от Европейската централна банка, но страната трябва да стартира процеса, като решението за това се взима в София, от Министерски съвет", уточни той.

Ако до една година България се присъедини към ERM II кога еврото може да стане платежно средство в страната?

"Исторически въвеждането на еврото се е случвало в рамките на две до четири години след присъединяване към механизма за валутен паритет ERM II. Ако стартираме процеса незабавно и получим одобрението на ЕЦБ през 2019, може би през 2022 България ще може реално да въведе еврото като реално разплащателно средство и заплатите ни да се изплащат в общата европейска валута", изчисли Никола Янков.

Той припомни, че Европейската комисия публикува през май миналата година един документ, в който определи 2025 година като крайна дата за завършване на икономическия валутен съюз. Така че ние до 2025 трябва да сме приели еврото, ако изобщо искаме да сме в еврозоната.