Текущата работа по влизането на България в системата за банковия надзор в ЕС и работата по присъединяването във валутния механизъм ERM II очаквано бяха включени като приоритет в изявлението пред бюджетната комисия в парламента на Радослав Миленков, който е кандидат за подуправител на БНБ. Това каза доц. д-р Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания към БАН, бивш кандидат за управител на БНБ, в студиото на телевизия "Блумбърг". Това са приоритети както за БНБ, така и за Министерството на финансите, коментира той.

"Имаше една добре изградена система с надзор на място и дистанционен надзор, която беше развалена. Точно преди кризата с КТБ от 2014 г. бяха обединени надзорът на място и дистанционният, което беше груба грешка", посочи икономистът.

Сега в БНБ не се очакват нови революционни промени, заяви Йоцов.

"Финансовата общност очаква да се публикува задълбочена информация, която да бъде достъпна и за експертите. През 2016 г. резултатите от стрес тестовете и прегледите на активите на БНБ бяха обидно оскъдни и не бяха изпратени на Европейската централна банка", съобщи още той.

Йоцов говори и за Радослав Миленков, който е кандидат за подуправител на БНБ.

"Считам, че автобиографията му е впечатляваща. Минал е през различни постове, управлявал е на високо ниво различни институции. Мисля, че ще се справи".