Лихвените проценти в САЩ ще останат високи по-дълго от желаното, което налага да се борави внимателно с обществените финанси, макар и дългът засега да е управляем, заяви финансовият министър Джанет Йелън пред телевизия "Скай нюз", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Икономиката на САЩ е в добро състояние. По отношение на фискалната ситуация съотношението федерален дълг-БВП към момента е около 98 на сто, а дългът остава управляем", заяви Йелън. "А сега с високите лихвени проценти, които може да останат такива задълго, трябва да бъдем внимателни с фискалните стъпки".

Финансовият министър на САЩ посочи още, че е твърде рано да се спекулира с икономическите последици от израелско-палестинския конфликт и дали това въздействие ще се засили, ако войната се разрасне.

"Особено важно е дали военните действия ще излязат извън Израел и Газа, а това ние бихме желали всячески да избегнем", каза още Йелън.

На въпрос дали САЩ и Западът могат да си позволят още една война по едно и също време, Йелън отговори: "Смятам, че отговорът е абсолютно ясен. Америка със сигурност ще подкрепя военните нужди на Израел и трябва да продължи да подрепя Украйна в битката й с Русия."