Работата от вкъщи трябва да се облага с данъци, за да се компенсират тези, които не могат да си позволят да работят дистанционно. Това предлагат икономистите от Deutsche Bank, съобщи BBC.

Идеята е 5% данък върху доходите да бъдe заплaщaн oт paбoтoдaтeлитe, a гeнepиpaнитe пpиxoди да бъдaт пpepaзпpeдeляни ĸъм xopaтa, ĸoитo нe мoгaт дa въpшaт paбoтaтa cи oт вĸъщи.

Според анализаторите такава мярка би била справедлива, тъй като тези, които работят в хоумофис, пестят пари и не харчат, както тези, на които им се налага да излизат навън, за да работят. Работейки от вкъщи, хората не плащат, например за обществен транспорт и не се хранят в ресторанти в обедната си почивка.

Милиони хора се насочиха към работа от вкъщи, тъй като работодателите затваряха офиси, за да ограничат разпространението на Covid-19, припомня "24 часа".

Същевременно много работодатели заявиха, че ще позволят на част от служителите си да работят постоянно от вкъщи на пълен или непълен работен ден, дори и след като пандемията приключи.

Има обаче милиони хора, които не могат да работят от дома си, като например медицински сестри и работници във фабриките.

"Вирусът е облагодетелствал тези, които могат да си вършат работата виртуално и е застрашил поминъка или здравето на тези, които не могат", пише в доклада. В него се твърди, че отдалечените работници допринасят по-малко за икономиката, "докато все още получават нейните предимства".

"Дистанционната работа предлага директни финансови икономии", се казва още в доклада. Според финансистите данъчна ставка от 5% няма да ощети хората, работещи у дома повече от ходенето в офис.

"От години се нуждаем от данък върху работници от вкъщи", пише стратегът на Deutsche Bank Люк Темпълман. Анализаторът е на мнение, че световната икономическа система не е създадена да се справя с хора, които могат да се откъснат от обществото.

Изчисленията сочат, че ако бъде въведена 5% ставка за работа у дома в CAЩ пpи средна зaплaтa oт 55 xил. долара налогът ще бъде по 10 долара нa дeн, a зa Beлиĸoбpитaния - пpи средна зaплaтa oт 35 xил. паунда данъкът би бил 7 паунда нa дeн.