Парламентът прие на първо четене Бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. Предложението бе прието с 95 гласа "за", 6 "против" и един въздържал се.

В проекта е заложен общ бюджет на Националния осигурителен институт от близо 15 млрд. лв., като над 12,3 млрд. лв. от тях са предвидени за изплащане на пенсии.

С тази сума ще бъдат покрити разходите за предстоящото увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст - от януари тя трябва да стане 300 лева.

Предвижда се такава пенсия да получават половината от всички пенсионери.

Максималната пенсия пък ще достигне - 1440 лева.

Осъвременяване на останалите пенсии също ще има - с 5% от юли 2021-а.

От януари до март всички пенсионери продължат да получават и добавка към пенсиите си от 50 лева.

Критики

"Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2021-а слага началото на края на финансовата стабилност на сектора", заяви по време на разискванията в пленарна зала депутатът от ДПС и бивш министър на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той посочи, че за 2021 г. предвиденият дефицит по бюджета на ДОО е над 6,2 млрд. лв.

Според него инвестиционната политика е по-добрият подход в един бюджет, а не финансирането на текущи разходи с дълг.

Адемов подчерта, че разходната част на бюджета на ДОО засилва зависимостта му от Държавния бюджет. По думите му покритието на разходите с приходи пада на 56%, което ще доведе риск в сектора в дългосрочен план.

По отношение на увеличението на минималната пенсия Адемов бе категоричен, че около 70% от хората, които ще получат такава пенсия нямат осигурителен принос. Според него тази мярка е демотивираща.

"Какво казвате на другите - не се осигурявайте на реалния си доход или вървете в сивия сектор. Със социален популизъм трудно се печели доверие", каза още Адемов.

"Вие твърдите, че този бюджет не е предизборен. Защо тогава увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст не е от 1 юли, а от 1 януари? Четири години предлагаме осъвременяването на пенсиите да бъде от 1 януари и всяка година го отхвърляте това предложение. Защо се съгласявате сега? Защото наближават парламентарните избори", каза още Адемов.