Щатският долар се повишава в първия ден на новата 2024 година, а вниманието на инвеститорите е насочено към икономическите данни тази седмица, които може да дадат сигнали за следващите ходове на Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната). Пазарите все още оценяват с почти 90% вероятност централната банка на САЩ да започне да намалява лихвените проценти още през март, общо с над 150 базисни пункта (б.п.), като анализаторите предполагат, че доминиращият въпрос е колко агресивно ще започне да намалява лихвите Фед. 

"Въпросът е кога и колко бързо ще бъдат постигнати намаленията на лихвените проценти", каза за Ройтерс Марк Чандлър, главен пазарен стратег в Bannockburn Global Forex. "Намаляването на ценовия натиск и по-слабите импулси на икономическия растеж доведоха до драстично завъртане на махалото на пазарните настроения от мантрата "по-високо за по-дълго" през по-голямата част от миналата година към по "агресивно облекчаване" от централните банки", уточни Чандлър.

Междувременно инвеститорите не са толкова сигурни, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Англия (BoE) ще намалят лихвите по заеми толкова бързо колкото Фед, тъй като и двете централни банки запазиха позицията си за "по-високи лихви за по-дълго време". Все пак търговците оценяват вероятност за намаления с общо 158 базисни пункта от ЕЦБ тази година, а BoE се очаква да намали лихвите с общо 144 базисни пункта през 2024 г.

Фокусът на пазарните участници сега е превключен към набор от икономически данни, очаквани тази седмица, включително за свободни работни места и неселскостопански заплати. Протоколът от последното заседание на Фед през декември е насрочено за публикуване в четвъртък и ще даде представа за намеренията централните банкери относно намаляването на лихвените проценти тази година.

"Положителните настроения от края на 2023 г. може да се прехвърлят и през тази седмица, тъй като всички погледи са насочени към доклада за работните места в САЩ в петък", каза Никълъс Чиа, макро стратег в Standard Chartered. На заседанието си за политиката през декември Фед възприе неочаквано мрачен тон и прогнозира само 75 базисни пункта за общо намаляване на лихвените проценти за 2024 г.

Доларовият индекс (ICE Dollar), който измерва съотношението на щатската валута спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се повиши с 0.04%, за трета поредна сесия. Годишнат равносметка за ICE Dollar, обаче, е спада с 2% през 2023 г., прекъсвайки две години на ръст.

Покачването на долара натежа най-много на японската йена, като азиатската валута се понижи с 0.35% до 141.36 за долар, след като падна със 7% през 2023 година. Спасителните екипи в Япония във вторник се затрудниха да достигнат до изолирани райони, засегнати от силното земетресение на Нова година, със съобщения за повече от 20 души, загинали при бедствието, съборило сгради и прекъснало захранването на хиляди домове.

Еврото спадна с 0.13% до 1.10299 долара , отдалечавайки се от петмесечния връх от 1.11395 долара, който достигна миналата седмица. Европейската централна банка определи в последния ралотен ден на виналата година референтен курс от 1.1050 долара. Единната европейска валута поскъпна с 3% миналата година, което е първото й годишно увеличение от 2020 година.

Паундът, обаче, се повиши с 0.20% до 1.2748 доара, след като отбеляза най-силното си представяне миналата година от 2017 г. насам с общ годишен ръст от 5%, въпреки че отслабващата икономика и несигурността при изборите правят повторно подолно представяне малко вероятно.

Стоковите валути като цяло останаха под натиск от силния долар, с изключение на австралийския долар, който се повиши с 0.35% до 0.68335 долара, докато новозеландският долар спадна с 0.33% до 0.63034 щатски долара. Двете азиатски валути са силно зависими от търговията на двете страни с Китай. Повишението на австралийския долар, който се доближи до най-силните си нива от пет месеца и половина, се дължи на публикуваното днес частно проучване, което показва, че китайската производствена дейност се е увеличила по-бързо от очакваното през декември. В същото време инвеститорите продължиха да оценяват перспективите за паричната политика на Резервната банка на Австралия (

RBA). Анализаторите предполагат, че RBA ще изостане от глобалните си "колеги" в преминаването към цикъл на облекчаване, тъй като не е увеличавала толкова агресивно лихвите като другите централни банки, което вероятно ще доведе до по-малки и по-късни намаления.Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените не петрола, спаднаха съответно с 0.05% до 1.32430 канадски долара за един американски и с 0.19% до 10.14933 крони за един американски долар. На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпнаха с 1.33% до 72.60 долара за барел, а в Лондон на стоковата борса ICE Futures търгуваният предимно в Европа суров петрол Brent се повиши с 1.53% до 78.60 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.