По време на днешната търговия щатският долар продължава да се повишава спрямо еврото, британския пауни и повечето световни валути, поевтинява спрямо японската йена.

Индексът DXY, изчислен от борсата ICE, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.84%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути нарасна с 0.27%.

Измерителят DXY се задържа на 3-седмичен връх поради нарастващите очаквания, че повечето големи централни банки ще предприемат действия за облекчаване на паричната политика заедно с Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната).

Тази седмица централната банка на САЩ потвърди, че планира да намали своя референтен лихвен процент със 75 базисни пункта (б.п.) през 2024 г., но прогнозите й за следващите две години показват, че процентът ще бъде на по-високи нива от очакваното преди.

Банката на Англия (BoE), която остави лихвения процент на 5.25% годишно в четвъртък, даде да се разбере, че е близо до облекчаване на паричната политика. Осем от деветте членове на Комитета по парично-кредитната политика (MPC) гласуваха за запазване на лихвения процент. Свати Дхингра, главният гълъб в BoE, предложи намаляване на основната лихва с 25 б.п. В същото време двама членове на MPC, които преди това настояваха за необходимостта от увеличаване на ставката, промениха позицията си и гласуваха да я запазят на същото ниво.

"През последните седмици видяхме обнадеждаващи признаци за спад на инфлацията", каза в четвъртък управителят на Британската централна банка Андрю Бейли. "Все още не сме достигнали точката, в която можем да намалим лихвите, но всичко се движи в правилната посока."

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард сигнализира по-рано тази седмица, че европейският регулатор може да намали основните лихви през юни.

Междувременно Швейцарската национална банка (SNB, централната банка на страната), първа от големите централни банки изненада пазарите и вчера неочаквано понижи лихвения процент с 25 базисни пункта до 1.5%.

Еврото поевтиня с 0.26% до 1.0832 долара спрямо 1.0860 долара при затварянето на предишната сесия. Европейската централна банка определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1,0907 долара.

Британският паунд също се обезцени, като спадна с 0.30% до 1.2621 американски долара спрямо 1.2658 долара предния ден.

Японската йена е сред малкото валути, спрямо която доларът се понижи с 0.07% до 151.52 йени от 151.62 йени в края на търговията в четвъртък. Годишният процент на инфлация в Япония се покачи до 2.8% през февруари 2024 г. от 2.2% през предходния месец, сочейки най-високата цифра от миналия ноември, съобщи днес Министерство на вътрешните работи и съобщенията. Повишението отговаря на пазарните прогнози, като същевременно надхвърля целта от 2% на централната банка за 23 поредни месеца.

Обменният курс долар-офшорен юан (извън континентален Китай) се повиши с 0.36% до 7.2257 юана в сравнение със 7.1995 юана предишния ден - най-ниското си ниво от 17 ноември 2023 г. За последните три месеца юанът е загубил над 2% от стойността си и остава под натиск от очакванията за разхлабване на паричната политика от страна на големите световни банки, както и от слабата йена.

При силен долар стоковите валути остават под натиск. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими от търговията на двете страни с Китай, спадат съответно с 0.79% до 0.6516 щатски долара за един "австралиец" и с 0.53% до 0.6009 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути, които са силно зависими от котировките на петрола - канадският долар и норвежката крона спадат съответно с 0.32% до 1.3572 канадски долара за един американски и с 0.58% до 10.7265 крони за един щатски долар. Фючърсите на суровия петрол Brent, търгуван предимно в Европа, спадна с 0.65% до 85.22 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTA) се понижи с 0.65% до 80.54 долара за барел. И двата вида петрол се понижиха за трета поредна сесия, тъй като възможността за прекратяване на огъня в Газа, което може да облекчи опасенията за доставките, натежа върху цените на суровината.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 9.30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.