Щатският долар отслабва спрямо повечето световни валути по време на търговията в началото на новата седмица, през която се очакват важни статистически данни от Евростат и САЩ.

Индексът DXY, изчислен от ICE, който показва представянето на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), губи 0.06%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, се понижава с 0.05%.

Въпреки лекия спад, DXY остава на шестмесечен връх. Силните статистически данни за американската икономика и ястребовите коментари от представители на Федералнаия резерв на САЩ (Фед) засилиха очакванията на трейдърите, че Централната банка на САЩ ще отложи облекчаването на паричната политика (намаляване на лихвите) за по-късна дата.

Миналия петък президентът на Фед на Чикаго Остан Гулсби отбеляза забавяне на напредъка в борбата с високата инфлация и изрази желание да се изчакат по-ясни сигнали, че темпът на растеж на потребителските цени в страната се доближава до целта от 2%, преди да бъде намалена лихвата.

"В момента най-умното нещо, което трябва да се направи, е да изчака повече яснота, преди да се предприемат действия", каза Гулсби, цитиран от Market Watch.

По-рано неговият колега от Фед на Минеаполис Нийл Кашкари предположи, че може да се наложи Федералният резерв да отложи облекчаването на паричната политика до 2025 година.

Сега пазарите очакват централната банка на САЩ да поддържа лихвените проценти стабилни до септември и не виждат повече от едно намаление на лихвените проценти тази година. Тази седмица инвеститорите очакват данните за БВП на САЩ в четвъртък и доклада на Фед за индекса на потребителските цени (индексът PCE - предпочитан от Фед) в петък, които може да дадат допълнителна информация за бъдещите действия на Фед. Планирано е Евростат да обяви окончателните данните за заетостта в еврозоната през 2023 година.

Еврото се повиши с 0.07% до 1.0664 долара спрямо 1.0656 долара при затварянето на предишната търговия, тъй като опасенията относно потенциалната ескалация на напрежението в Близкия изток намаляха и инвеститорите сравниха мрачната позиция на Европейската централна банка с тази на ястребовия подход на Фед. Членове на борда ЕЦБ намекнаха за готовност на регулатора да започне да намалява разходите по заеми още през юни, като някои от тях дори предположиха възможността за три намаления на лихвените проценти до края на 2024 г. ЕЦБ определи в петък референтен курс от 1,0653 долара за едно евро.

Обменният курс на паунда към долара се повиши с 0.11% до 1.2383 долара в сравнение с 1.2370 долара предишния ден.

Цената на американската валута спрямо японската йена се понижи с 0.02% до 154.61 йени към срещу 154.64 йени ден по-рано.

Двойката долар/юан се търгува за 7.2430 юана, спрямо 7.2393 юана в края на предишната сесия. Китайската народна банка (PBOC, централната банка на страната) в понеделник запази едногодишния лихвен процент по заемите (LPR) на 3.45% годишно. Лихвеният процент по петгодишните кредити беше оставен на 3.95%.

При слаб долар стоковите валути се повишават, но зависят и от други фактори. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, поскъпнаха съответно с 0.17% до 0.6428 щатски долара за един "австралиец" и с 0.27% до 0.5903 американски долара за едно "киви".

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими и от цените на петрола, се повишиха съответно с 0.10% до 1.3733 канадски долара за един американски и с 0.15% до 11.0284 крони за един щатски долар.

Американският лек суров петрол (WTI) се срина с 2.85% до 80.77 долара за барел, а търгуваният предимно в Европа Brent спадна с 1.36% до 85.90 долара за барел. Суровината се понижи до 4-седмично дъно, тъй като геополитическите опасения в Близкия изток отслабнаха, след като Иран омаловажи ударите на Израел на негова територия миналата седмица и заяви, че не планира да отговори. Все пак инвеститорите продължиха да следят ситуацията в региона, тъй като Иран е третият по големина производител в ОПЕК, който изнася по-голямата част от своя петрол за Китай и други страни извън финансовата система на САЩ.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:15 часа българско време, източници Rueters и TradingEconomics.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО