Дигиталните разплащания, които са в основата на бизнеса на Visa, наистина спомагат за устойчивото развитие на обществото. Само си помислете какъв въглероден отпечатък има производството на банкнотите и след това какъв е отпечатъкът от разнасянето им от една до друга точка. За съжаление само 20 на сто от потребителските разходи в България преминават през картови плащания. Далеч сме от страни като Швеция и Норвегия, където почти няма кеш, доста далеч сме дори от средноевропейското равнище. 

Това каза мениджърът на Visa за България Красимира Райчева по време на дискусията "Устойчивият преход като конкурентно предимство в страните от ЦИЕ - голямата картина", част от най-мащабния регионален форум за зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Тя изтъкна ролята на дигиталните разплащания и за намаляване на дела на сивата икономика, както и за увеличаване на събираемостта на приходите в държавата.

"По проучване на "Ей Ти Кърни" всеки 10 процента увеличение на дигиталните разплащания намаляват сивата икономика с 4 на сто", посочи Красимира Райчева.

Снимка: Иван Коловос

Тя изтъкна, че годините на COVID пандемията са стимулирали дигитализацията и клиентите все повече се ориентират да плащат по безналичен начин. Катализатор на този процес в България е бил и проектът за стартиране на картови разплащания в софийския "Градски транспорт", който компанията Visa е осъществила съвместно с Центъра за градска мобилност, Столична община и Банка ДСК.

Мениджърът на компанията обаче отбеляза, че недостатъчният брой терминали за разплащания също е проблем.

"В България на 1000 души от населението се падат 16 терминала за разплащане, докато средно в Европа е 33 терминала на 1000 души", допълни Райчева.

Тя напомни, че миналата година компанията е започнала програма "България БезБрой", с която се стимулира в малкия и среден бизнес все повече да навлизат дигиталните разплащания. По думите й други добри практики са свързани с внедряването на карти от биоразградими материали. Освен това все повече стават клиентите, търсещи устойчивост, като чрез приложенията си в мобилните устройства могат да отчитат въглеродния отпечатък на всяко разплащане, уточни мениджърът на Visa.

Снимка: Иван Коловос

Красимира Райчева предложи ускорено разглеждане от Народното събрание на промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой от сегашните 10 000 лева - на 5000 лева. Тя препоръча освен това държавата да осигури възможност навсякъде, където се извършват разплащания, да може да се плаща и с карти, както това става в страните около България.