През 2021-а ще работим с 5 дни повече до настъпването на т. нар. Ден на данъчна свобода. Това са изчислили от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

Според експертите тази година ще работим близо 140 дни за държавата - до 20 май. От ИПИ отбелязват, че това е най-късната дата за "данъчната" свобода през последните над десет години.

Според анализа, отчитайки тежкия удар на пандемията, през следващата година консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лева. Заложеният в бюджета размер на брутния вътрешен продукт на страната през тази година е 124,5 млрд. лв., тоест средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лева. Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. 

Същевременно преразпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) се увеличи, като през 2021 г. се очаква консолидираните приходи да достигнат 38,2 на сто от БВП на страната. След възстановяването от предходната криза, в един продължителен период - от 2013 до 2018 г. - бюджетните приходи са в рамките на около 35-36 на сто от БВП. Нарастването сега показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно - значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква се да достигне 4,9 млрд. лв. през 2021 г., отчитат още икономистите.

Според техните изчисления въпросните 4,9 млрд. лв. се равняват на над 14 дни за "отработване".

Въпреки спада на стопанската активност през първата половина на изминала година, работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 година. Макар и въвеждането на някои мерки за облекчаване на данъчното бреме - например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, в общия случай българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г., твърдят икономистите.

Всеки може да изчисли своя Ден на лична данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци".