Пандемията от коронавирус вероятно ще доведе до безпрецедентно свиване на германската икономика, прогнозира германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) в месечния си доклад, публикуван днес и цитиран от ДПА.

Второто тримесечие на 2020 г. вероятно е донесло най-резкият спад на националния брутен вътрешен продукт (БВП) в реално изражение, откакто Федералната статистическа служба (Destatis) започва да води тримесечната статистика през 1970 година, посочва Бундесбанк.

Статистическото ведомство ще публикува предварителни данни за тримесечието април-юни в четвъртък, 30 юли, като се очаква да бъде отчетен двуцифрен икономически спад.

През първите три месеца на годината икономиката на Германия се сви с 2,2 процента спрямо предходното тримесечие.

Най-рязкото досега свиване на германския БВП със 7,9 процента бе през второто тримесечие на 2009 г. в разгара на финансовата криза.

Юлският доклад на Бундесбанк все пак дава надежда, сочейки, че най-ниската точка в икономическата активност изглежда вече е била достигната през април.

Икономиката е започнала да се възстановява с постепенното отменяне от май на ограниченията и на спрените бизнес дейности, които бяха наложени през март в опит да се спре разпространението на вируса.

Очаква се икономическото възстановяване да продължи и през втората половина на годината, за което ще допринесе и икономическата помощ, одобрена неотдавна от германския парламент, според икономистите на Бундесбанк.

Германското правителство разработи мерки за стимулиране на икономиката през текущата и идната година на стойност 130 млрд. евро, припомня ДПА.

Сред тях са намаляване на ДДС от 19 до 16 процента или от 7 до 5 процента за стоки с първостепенно значение