Вчера Корпорацията на Лондонското Сити и централата на Китайската народна банка (КНБ) в Европа публикуваха тримесечния си доклад за търговията с юани на територията на британската столица. От него се вижда, че обемът на транзакциите в юани за второто тримесечие на годината е били на стойност около 70 милиарда паунда или с 14% от предходните три месеца и с над 30% в сравнение със същия период на 2017 г., предава bulgarian.cri.cn.

Специалният съветник за Азия в Корпорацията на Лондонското Сити Шери Мадера посочи, че констатациите в доклада очертават насоката за бъдещото сътрудничество между Китай и Великобритания. Те се подкрепят от британското Финансово министерство и са част от азиатската стратегия на Лондон през следващите десет години.

Главният представител на Китайската народна банка за Европа Дзин Мей посочи, че предимствата на Великобритания като глобален финансов център няма да се променят, а добрите отношения между двете държави от последните години създава добра основа за развитието на офшорния пазар на юана в Лондон.