ЕС създава нови регистри за борба с прането на пари, каза днес във Варна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите, в която участва и еврокомисарят Мария Габриел.

Единият от регистрите ще показва реалните собственици на тръстове и международни компании. Вторият регистър ще е за собственост на банкови сметки и сейфове в държавите в ЕС.

Все повече в Европа се коментира електронното правосъдие, каза още Радев. По думите му България прави първите крачки в тази област. Той изтъкна, че в тази сфера от особено значение ще бъде електронизацията на делата, което ще спре всякакви възможности за манипулации на доказателства или унищожаване на документи.

След приемането на регламента за защита на личните данни в момента в държавите текат преговори за приемане на такъв и за конфиденциалността на комуникации ни, каза Мария Габриел. По думите й идеята е хората, ползващи безплатни приложения за съобщения и обаждания, да не бъдат подслушвани или записвани без тяхното съгласие.

По време на дискусията като акцент се очерта подготовката на учениците и младите хора в сферата на цифровизацията и дигитализация. Според еврокомисаря Мария Габриел от изключително значение е първо да се обучат учителите. Емил Радев подкрепи нейната позиция и допълни, че новите технологии крият и рискове, особено за децата, което би следвало да бъде приоритет при обучението на учениците. Габриел допълни, че вече има план за действие за цифровото образование и той предвижда подготовката на учениците да започва от най-ранна възраст.

Варна е първият дигитален иновационен хъб в България, каза Габриел. Според нея за градовете, които са спечелили такива проекти, се разкриват възможности за нови работни места и подобряване и улеснение на живота на гражданите. Целта е до 2020 г. такива хъбове да има във всяка област на ЕС, като те ще имат връзка и помежду си, обобщи Габриел.