В Брюксел бе съобщено официално ,че Европейската комисия и италианското правителство са постигнали споразумение за бюджета на страната за 2019 година.

Това означава, че няма да бъде стартирана наказателна процедура срещу Рим за неспазване на европейските критерии за финансова политика.

"Постигнахме решение, което не е най-доброто, но ни позволява да избегнем прибягването до наказателна процедура срещу Италия", заяви пред журналисти комисар Валдис Домбровскис. 

Той добави, че решението може да бъде преразгледано през януари, ако Рим не приложи напълно постигнатата с Брюксел сделка. Според компромиса, Италия ще намали бюджетния си дефицит за следващата година до 2,04 от брутния вътрешен продукт от 2,4%, както беше планирано по-рано.

По-значимият структурен дефицит обаче, който изключва еднократните позиции и промените в бизнес цикъла, няма да се промени през 2019 г. от нивата през 2018-а - компромис, наречен от Домбровскис "граничен". 

Според правилата на ЕС Рим е трябвало да намали структурния дефицит с 0,6% от БВП, но вместо това предложи в първоначалния си проектобюджет за 2019 г. увеличение от 1,2%, според Комисията.