Българската народна банка (БНБ) отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че България не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Това става ясно от позиция на БНБ за автентичността на текстовете, цитирани през седмицата от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година.

БНБ не е изготвяла анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от ръководството на банката и да бъде официално входиран в Народното събрание, посочват от централната банка в отговор до БНР във връзка с цитираните от Костадинов текстове, от които, според неговото тълкувание, можело да се направи изводът, че България не е готова за въвеждане на еврото в началото на 2024 г.

По темата се завихри скандал в парламента между "Възраждане" и вицепремиера Атанас Пеканов в рамките на блицконтрола.

Цончо Ганев показа документа с входящия номер на писмото от БНБ до всички парламентарни групи и упрекна Пеканов, че крие заключенията на БНБ от депутатите. В него пише, че българската икономика не е готова за влизане в еврозоната, а България няма изгода да влезе в еврозоната, каза той. И нарече лъжа твърдението, че лихвите на търговските банки щели да паднат. "Докога, като съпредседател на инициативния комитет за еврото, ще продължавате да криете анализа на БНБ. В петък в 17 часа го получихме", каза депутатът от "Възраждане".

"Много лъжи се изказват от тази трибуна, вие не я ли уважавате?", отвърна Пеканов. Той посочи, че става дума за чернова, в която мнозина експерти са изказали мнението си.

"Това не е завършена версия, колегите от БНБ са ви го изпратили. Разполагате с всички факти и имате възможност да спекулирате цял ден", добави вицепремиерът. И показа на свой ред монография на икономисти от Софийския университет, в която се изтъкват ползите, като напомни на "Възраждане", че вчера им я е изпратил, за да я прочетат.

"Парламентът реши миналата седмица, това е посоката, която България е избрала. Това е решението в момента, вие можете да спекулирате по цял ден, за да трупате политически точки", заключи Пеканов.

"Времето за анализи свърши, трябва да се правят конкретни действия. Ако искаме да се откажем от еврото, миналата седмица имахме възможност за това, парламентът реши. Не знам какво имаме да говорим повече, анализът ви е предоставен", затвори темата вицепремиерът.

Последва брифинг на "Възраждане" в кулоарите на НС, по време на който лидерът на партията Костадин Костадинов обяви, че партията му започва битка за запазването на българския лев и срещу въвеждането на еврото. "Когато президентът ни извика на консултации, аз ще го призова да свика такъв референдум. Ако и от него не срещнем разбираме, ще създадем инициативен комитет за инициирането на референдум", закани се Костадинов.